pomník Prokopa Chocholouška

Pomník spisovatele Prokopa Chocholouška je umístěn na hřbitově v Nadějkově. Pozadí pomníku tvoří dva vzrostlé zeravy. Pomník má tvar jehlancovitého obelisku, vysokého cca 3 m a je zbudován z jemnozrnného pískovce. Spodní část nese text : 18. února 1819 v Sedlci PROKOP CHOCHOLOUŠEK + 5.června 1860 v Nadějkově Horní , zaškrcením odsazená část obelisku je v dolní části zdobená kanelurami s vloženými píšťalami a na nárožích stylizovanými palmetovými listy. Cca uprostřed tělesa kónického hranolu je umístěna bronzová , kruhová plaketa s reliefem P. Chocholouška.. Plaketa zobrazuje staršího muže s polodlouhými, rovnými vlasy , sčesanými dozadu. Obličej s mírně ustupujícím čelem a rovným nosem je ve spodní části zakrytý bohatým plnovousem. Plaketa je orámována profilovaným , plastickým lemem.