Rudolfinum

Volně stojící budova na nábřeží má protažený půdorys, který tvoří zhruba dva čtverce s nárožními rizality a loggiemi na bočních fasádách. Půdorys objektu naznačuje funkční rozdělení na jižní (koncertní) a severní (výstavní) část. Konvexní vyklenutí do náměstí odpovídá hledišti uvnitř. Průčelí je dvoupatrové, částečně bosované, okenní vstupní otvory většinou půlkruhově ukončeny. Obíhající atika nese sochy hudebníků. Po stranách hl. J schodiště jsou sochy - alegorie hudby světské a církevní. Východní dvoupatrová fasáda se dělí na dvě části: koncertní a výstavní. Členění odvozeno z hlavní fasády. Severní fasáda má tři rizality. V severní části západního průčelí tvoří dominantu schodiště se sochami. Dispozice přízemí, tvořená ochozem obíhajícím střední prostor, se opakuje v patrech a je společná oběma částem Rudolfina. Střední část obou pater J části vyplňuje velký sál - Dvořákova síň. Galerie se do sálů otevírají řadou kanelovaných sloupů s kompozitními hlavicemi. Ve vnější části trojkřídlého ochozu jsou po stranách umístěny v rozích menší salónky. Severní. budova s výstavní částí Rudolfina má analogické rozdělení - v patrech tvoří ústřední prostor zasklená dvorana, ve 2. p. obíhá ve čtyřech křídlech ochoz, který se do dvorany otevírá řadou kanelovaných sloupů. Severní stěnu dvorany uzavírá reprezentativní dvouramenné schodiště. V objektu je celkem cca 80 místností. V interiérech dochována hodnotná výzdoba a množství uměleckořemeslných prvků.