měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 79 je postaven na obdélném půdorysu a je zakončen sedlovou taškovou střechou, jejíž hřeben je rovnoběžný s uliční čárou. Na severozápadní dvorní straně je budova zvýšena kvůli zobytnění druhého patra, takže na hlavní střechu navazuje ještě pultová střecha a menší sedlová. Symetricky řešené jihovýchodní uliční průčelí na severní straně trochu narušuje jednoosá část, která byla patrně dostavěna později, aby byla vyplněna proluka mezi popisovaným domem čp. 79 a sousedním objektem čp. 80. Tato úzká část je pouze hladce štukově omítnuta bez jakkoli ozdobně provedené omítky oproti zbytku fasády. Zbytek osmiosé fasády je symetricky uspořádán se středovým, sedlově zakončeným rizalitem. V okenních osách jsou ve špaletách osazena nová dvoukřídlá okna členěná do T, z nichž okna v patře jsou navíc lemována plochými štukovými šambránami. Na středové ose jsou dvě okna v patře sdružená. Pod nimi je v přízemí umístěn vjezd zakončený stlačeným obloukem a lemovaný kamennými klenáky vytvářejícími ostění. Vjezd je vyplněn dřevěnými, dvoukřídlými vraty, které jsou v horní třetině prosklené. Po obou stranách vjezdu jsou prolomeny pravoúhlé vchody do přízemních prodejních prostor. Plocha fasády je v parteru členěna pásovou bosáží, zatímco v úrovni patra je hladce štukově omítnuta; ve štítu rizalitu jsou namontovány hodiny s půlkruhovým zakončením a šambránovým lemováním. V horizontálním směru člení fasádu úzká kordonová římsa a zakončuje ji odstupňovaná korunní římsa. Jihozápadní štítové průčelí je architektonicky zcela bezvýznamné, je prolomeno větším počtem různě velkých oken, jejichž rozmístění je nepravidelné. Okna jsou novodobá a plastová. Také severozápadní dvorní průčelí je naprosto nestylové, sedmiosé. V osách jsou osazena úzká, obdélná, jednokřídlá okna. Na středové ose je v přízemí prolomen segmentově zakončený vstup do domu.