měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 80 je tvořen budovou orientovanou do náměstí a na ni kolmo navazujícím obdélným dvorním křídlem. Obě jednopatrové budovy jsou zakončeny sedlovými střechami s novodobou střešní krytinou. Jihovýchodní strana střechy hlavní budovy má navíc dva vikýře se sedlovými stříškami. Čtyřosé uliční průčelí má zachovanou ozdobnou klasicistní fasádu, která je v ploše hrubě omítnuta a horizontálně členěna odděleným a barevně odlišeným soklem, lizénovým rámem a zakončena profilovanou korunní římsou. V severní části průčelí je v přízemí prolomen půlkruhově zaklenutý vjezd, lemovaný hladkou štukovou paspartou a v patě ostění doplněný dvěma kamennými oblými patníky. Vjezd vyplňují dřevěná, dvojkřídlá, klasicistní vrata, jejichž oblouk je vyzdoben do tvaru vějíře. Dvě okna v přízemí, respektive čtyři okna v patře, z nichž dvě severní jsou sdružená, jsou dřevěná, dvoukřídlá, s šestitabulkovým členěním, osazená v líci fasády a s ven otvíravými vnějšími křídly. Všechna okna jsou lemována ozdobnými štukovými šambránami s páskem a ušima ve všech čtyřech rozích. Šambrány jsou nad středem každého okna doplněny vrcholovým klenákem. Severozápadní dvorní strana hlavní budovy je naopak hladce štukově omítnuta. Ve stejné ose jako uliční průčelí je prolomena segmentově zaklenutým vjezdem, jenž je vyplněn dvoukřídlými, prosklenými dveřmi. V úrovni prvního patra jsou v líci fasády osazena dvě dvoukřídlá, šestitabulková okna, okolo nichž jsou ze tří stran namalované šambrány. Fasáda je zakončena profilovanou korunní římsou, která pokračuje na budovu dvorního křídla. Dvorní křídlo má také dvě budovy, z nichž jihovýchodní těsně navazuje na hlavní budovu domu, zatímco severozápadní zakončuje dvorní křídlo, je o trochu nižší než jihovýchodní a je zakončena valbovou střechou. Struktura fasády je však jednotná - hladce štukově omítnutá a zakončená profilovanou korunní římsou. Pouze okna se liší osazením ve špaletě a někdy rovněž rozměrově, jinak šestitabulkové členění je shodné.