návesní kaple

Návesní kaple se vstupní hranolovou věží‚ síňovým plochostropým jednolodím a užším trojbokým presbytářem, zaklenutým pruskou klenbou. Stavba v jádře barokní, především v konkávně zvlněném zdivu presbytáře. Současnou stavební podobu kaple získala posledními slohově stavebními úpravami v roce 1896. Vstupní hranolová věž je v průčelí prolomena vstupem klenutým půlkruhovým obloukem a dále dvěma okny nad sebou se hlubšími, odstupnovanými špaletami téhož obloukovitého tvaru. Po stranách věže a v její zadní straně jsou na úrovni hořejšího okna v průčelí zopakovaná tatáž okna. Věž je zakončena jehlancovou vížkou s plechovou krytinou. Na věž navazuje prostor plochostropé síně jednolodí, který je v bočním zdivu na obou stranách otevřen okenními otvory ze hlubokými, okosenýml špaletami s půlkruhovým klenutím. Ve vnějším zdivu jsou okna přizdobena šambránami, loď kaple je kryta sedlovou střechou s dvojitou bobrovkovou krytinou. Trojboký presbytář, který byl zřejmě původní barokní kaplí jako samostatná menší stavba, je ve stěnách konkávně dynamicky zvlněn, na styku nároží jsou pak úzké lizény, které rámují jednotlivá pole stěn. Stavba je zastřešena sedlovou strechou s dvojitými bobrovkami, v srdci střešniho hřebene je pak jednoduchý kovový kříž. Ve zdivu presbytáře, navazujícího přirozeně na podélné stěny lodi, jsou na protilehlých bočních stěnách prolomeny okenní otvory s půlkruhovým klenutím za hlubokými okosenými špaletami z nitra stavby a s bohatě členěnými, odstupňovanými plastickými šambránami ve vnějšku zdiva. Celý objekt kaple obepíná na spodní části výrazný vyšší sokl, nároží hranolové věže a stavba jednolodí jsou zpevněny zděnými nárožními pilíři. Zdivo kaple je po obvodu ukončeno členěnou odstupňovanou korunní římsou. Pravý průčelní pilíř lodi je osazen deskou s datem dostavby 1896. Před vchodem do kaple je v zemi zapuštěn masívní kamenný kříž na oblém podstavci, s plastikami Ukřižování a P.Marie. Na podstavci je vyraženo datum 1877.