soubor 6 secesních vil

Jedná se o ucelený soubor šesti secesních vil situovaných poblíž centra města v pohledově exponovaném vyvýšeném terénu. Vily se zahradami jsou situovány vedle sebe a vytváří souvislou část ulice Generála Svobody. Ve směru do ulice jsou přední zahrady uzavřeny charakteristickým kamennými tarasními zídkami, na nichž jsou dnes osazena různě pojednaná oplocení. Vily jsou patrové, na nepravidelném půdorysu, zastřešené soustavou polovalbových, valbových a sedlových střech a stříšek nad arkýři; krytiny jsou různé - převažují červené pálené krytiny starší i novější, užita i betonová tmavá novodobá krytina. Pro exteriér vil je typické užití arkýřů, dřevěných a kovových balkonů s výzdobnými prvky, dřevěných verand a lodžií s dekorativními řezbovanými prvky, obdélných a vzácně i polokruhově uzavřených oken s dělenými výplněmi a dále je příznačné užití střídmých ozdobných prvků na fasádách a to zejména okolo okenních otvorů. Jednotlivé vily převážně vykazují výraznější rozdíly ve vzhledu exteriéru domů než v podobě interiéru. Vnitřní uspořádání jednotlivých prostor a jejich provedení vychází zřejmě z jednoho různě modifikovaného schématu. V přízemí byly situovány obytně technické prostory (chodba, kuchyně, pokoj, prádelna, sklad topiva, sklep atd.) které jsou plochostropé nebo zaklenuté (užity klenby stájové, valené, stylizované zrcadlové klenby). V patře se nacházely obytné plochostropé místnosti (kuchyně, ložnice, salon, hostinský pokoj, koupelna, předsíň) a v podkroví byl umístěn plochostropý pokojík pro služebnou nebo pro příležitostné ubytování. Podlahy v domech byly kryty dlažbou v předsíních a chodbách a prkny v pokojích, v některých vilách je už užito novodobých krytin. Krovy vil jsou vaznicové, podlahy půd jsou převážně kryty půdovkami, schodiště do podkroví jsou kamenná. Vily nejsou podsklepené. Před domy se nalézají přední zahrady a za vilami byly situovány malé dvorky s hospodářskými objekty (dvorky a dvorní objekty se dochovaly jen u několika vil) a dále navazují protáhlé obdélné svažité zatravněné zahrady většinou se vzrostlými stromy, které jsou odděleny novodobým oplocením nebo plaňkovými ploty s lokálně dochovanými původními betonovými sloupky. Vždy dva domy měly v minulosti původně společnou jednu studnu.