evangelický kostel s farou

Evangelický kostel s farou se nachází na návrší ve střední části města (dříve zv. Pfaffenberg) a zaujímá tak v urbanismu města dominantní postavení. Postaven byl z výnosů nadační sbírky Gustava Adolfa z Lipska. Kostel postavil roku 1904 jáchymovský zedník Johann Möschl podle projektu architekta Paula Langera z Lipska. Objekt je řešen jako volně stojící vila na obdélném půdoryse s několika výstupy. Dispozičně je koncipován jako spojení obytného domu a kostela. Směrem do města vystupuje polygonální závěr kostela. Stavba má částečně zapuštěné přízemí, dále dvě nadzemní podlaží a obytné podkroví. Objekt je zastřešen vysokou sedlovou střechou s polovalbou, nad lodí kostela je do střechy vsazena malá osmiboká věžička s cibulovou bání. Střešní krytina je novodobá – plechová se stříkaným hrubým povrchem. Sokl, respektive polozapuštěné patro, je zdůrazněn obložením z lomového kamene. Průčelí domu je zvýrazněno pouze záklenky z režných cihel nad okenními otvory a hrázděním štítu a předsíně, plocha fasády je hladká. Oproti původnímu záměru došlo, pravděpodobně záhy z klimatických důvodů, k zakrytí balkónu a verandy ve štítě zimní zahradou. Okenní výplně jsou původní, dvojité, dvoukřídlé, v horní třetině dělené profilovaným poutcem a svou výraznou zelenou barvou kontrastují s hladkou světlou omítkou. Dochováno je také původní kování okenních výplní. V přízemí jsou osazeny ozdobné mříže s vegetativními motivy. Veškeré dveře jsou původní, jsou dvoukřídlé, rámové s kazetami, v horní třetině dělené profilovaným poutcem, nebo bez dělení. U vchodu do objektu je umístěna pamětní deska Johannu Mathesiovi s nápisem: „Zum Gedenken an Martin Luthers Tischgenossen und Freund Johannes Mathesius 1504.6.24 in Rochlitz, Sachsen 1565.10.7in Joachimsthal Pffarer in Joachimsthal um 400. Todestag von seiner Heimatgemeinde gestiftet“ Na fasádě kostela jsou na severozápadní straně umístěny reliéfy Martina Luthera a Johanna Mathesia.