zřícenina hradu Rychleby

Zbytky hradu jednoduché oválné dispozice se zataženým bergfritem a chráněným palácem (celková plocha 122 × 93 m). Jádro hradu obklopuje parkán a z přístupných stran také hluboký příkop a vnější val. Zdivo z lomového kamene bylo na počátku 20. století podle publikovaných zpráv až o 1/3 zvýšeno a zarovnáno (Stumpf 1915). Nepravidelně oválné jádro hradu je vymezeno obvodovou zdí silnou až 2, 6 m. V nejstarší fázi byl postaven bergfrit, podsklepený palác a snad i kruhová stavba (průměr 3,5 m) při hradbě severozápadně od bergfritu s nejasným účelem (studna, cisterna?). Torzo bergfritu (průměr 10,25 m, vnitřní světlost 2 m) je z vnější strany třikrát schodovitě odstupněno, nejvyšší stupeň je ukončen soklovou římsou z okosených žulových kvádrů. Dnešní schodiště je novodobě upraveno. V západní části jádra je k obvodové hradbě přizděn jednodílný, téměř obdélný palác (7,5 × 4,5 m). Dochovaná je z něj suterénní místnost původně valeně klenutá a vstupní šíje na severní straně, s místností propojená portálkem. Na jižní straně paláce je zbytek okénka, novodobě restaurovaného. Vnitřní areál byl později doplněn obdélnou nepodsklepenou stavbou (9 × 4 m) přizděnou k hradbě na jižní straně. Jižně od ní, nad srázem, se nachází novodobá vyhlídka kruhového půdorysu s točitým schodištěm. Do jaké míry zde bylo využito původní zdivo dnes nelze s jistotou určit. V blízkosti vyhlídky je v obvodové hradbě výklenek vyzděný uvnitř gotickými cihlami (0,8 m nad úrovní současného povrchu). Hradní areál byl později rozšířen o dvě budovy přiléhající k obvodové hradbě z vnější strany na západě a jihozápadě. Do budovy čtvercového půdorysu (6 × 6 m; zachována torzovitě) byl v hradební zdi druhotně prolomen kónický vstup. Z jižní strany k ní přiléhají pozůstatky menší obdélné budovy (7,3 × 2,6 m). Na tyto dvě budovy navazuje parkánová zeď silná 0,9–1,1 m. Vychází ze čtvercové budovy, kde je dochován úsek cca 10 m dlouhý, další úsek je zachován na severozápadní straně, odkud zeď pokračuje směrem k jihu, kde je parkán zdvojen a terasovitě upraven. Parkán je široký 1,6–10 m. Prostor parkánu je pod vyhlídkou uzavřen příčnou zdí a skaliskem. Na východní straně je v parkánové zdi zabudovaná částečně předsunutá, dovnitř otevřená „věžovitá“ stavba. Z ní vychází jihovýchodním směrem zeď s branskou budovou, pod kterou se lomí a podél zdvojeného parkánu vytváří malé lichoběžníkovité předhradí. Mezi těmito stavbami je ve zdi druhotně prolomen současný vstupní otvor. Z předhradí se na parkán vstupuje brankou s druhotně rekonstruovaným portálem. Branská budova (4,5 × 5 m) byla opatřena tzv. vlčí jámou. Dva kruhové otvory (průměr 0,32 m) v úrovni prahu vnitřního vstupu patrně souvisí s ukotvením dřevěné podlahy. Z jižní strany byl hrad chráněn místy téměř kolmým skalnatým srázem. Ze zbývajících stran obklopoval hrad příkop vysekaný ve skále a mohutný val. Hloubka příkopu činí 7–9 m, jeho šířka u dna se pohybuje mezi 7,5–15,5 m. Šíře temena valu je v rozmezí 4–9,2 m, na východě se rozšiřuje v plošinu, ze které byla padacím mostem přístupná branská budova. Na jihovýchodním konci valu se na něj napojuje torzovitě zachovaná zídka chránící od jihovýchodu předhradí.