Národní muzeum

Národní muzeum KP tvoří: - budova muzea čp. 1700 (parc. 1) - schodiště a rampy se sochami a kandelábry (parc. 1) - fontána (parc. 1) objekt v prostředí KP tvoří: - mostek při jižním průčelí Neorenesanční budova od arch. Josefa Schulze (projekt 1884) byla postavena v l. 1885 - 90 jako Museum království Českého na místě tzv. Koňské brány zbořené v r. 1875. Objekt muzea s pozemkem parc.č.1 je rovněž NKP ve stejném rozsahu. Historie: V průběhu r. 1887 vypracovány návrhy a poté realizace sochařské výzdoby objektu. V závěru stavební sezóny 1887 byla rámcově hrubá stavba dokončena. V průběhu dalších dvou let probíhaly dokončovací práce včetně osazení většiny exteriérové plastické výzdoby, a posléze kolaudace v závěru r. 1890. U příležitosti zahájení Jubilejní výstavy ve dnech 15.-18.5.1891 bylo nové muzeum slavnostně otevřeno, přičemž ovšem předpokládaná výzdoba byla dokončována ještě po celé následující desetiletí. V okolí muzea byl upraven veřejný park. Obdélnou budovu muzea pojal architekt jako dvoupatrovou palácovou architekturu o čtyřech ul. křídlech, které spolu s vnitřním středním křídlem, v němž je umístěna schodišťová hala, vymezují dva obdélné vnitřní dvory. Horizontálně jsou průčelí členěna do dvou kompozičních etáží: podnož zahrnuje úroveň suterénu a přízemí a je zdůrazněná mohutnou plastickou bosáží, okna v suterénu jsou čtvercová, v přízemí půlkruhově zakončená. Objekt se nachází v ose Václavského nám, v bloku, vymezeném Škrétovou, Mezibranskou, Vinohradskou ul. a Čelakovského sady. Na Václavském nám. se mimořádně výrazně uplatňuje jako pohledová dominanta díky vyvýšené poloze, zdůrazněné v ose kompozice monumentální věží s kupolí a reprezentační nástupní rampou s bočními nájezdy a trojramenným středním schodištěm s fontánou. Hmota rampy je členěna bosáží, parapety balustrové; nad střední částí nad nádrží fontány (1890, fa. Oberalm, B. Schnirch) symbolizují alegorické sochy Čechie (po stranách s Labem a Vltavou), Moravy a Slezska země Českého království. (Ant. Wágner, Č Vosmík, 1889-91). Podle pův. projektu měla plastická výzdoba vrcholit pomníkem knížete sv. Václava jako ochránce země, později přesunutá do prostoru náměstí. (více k popisu a výzdobě viz UPP)