kaple sv. Kříže

Kaple stojí na návsi v severovýchodní části osady Úbočí. Zděný omítaný poměrně široký objekt na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem, orientovaným na severovýchod. Střecha sedlová, nad závěrem polygonální, původně krytá pálenou krytinou (tašky bobrovky), dnes alukrytem. Na hřebeni střechy šestiboká drobná oplechovaná zvonička krytá cibulovou střechou. Ve zvoničce je umístěn zvonek. Fasády jsou hladké, se štukovou omítkou. Vstupní jihozápadní průčelí vrcholí trojúhelným štítem, odděleným plochou pásovou římsou. Ve spodní části štítu dvojice nad sebou umístěných drobných polokruhem zaklenutých nik. Štít lemuje nevýrazná plochá římsa, provedená ve štuku. V ose vstupního průčelí obdélný kamenný vstupní portál, přístupný po dvou kamenných schodech, s původními dřevěnými dvoukřídlými kazetovými dveřmi s vyřezávanými vertikálními čárovými motivy a původním ozdobným kováním. Boční stěny kaple člení dvojice polokruhem zaklenutých oken v obdélných štukových šambránách. Okna dřevěná, dvoukřídlá, šestitabulková s paprsčitě děleným nadsvětlíkem. Závěr kaple osvětluje dvojice drobných oválných naležato situovaných okének v šikmých stěnách. Korunní římsa je jednoduchá, bez profilace.