zřícenina hradu Edelštejn

Z velkého hradu o celkovém půdorysu přibližně 200 × 125 m zbyl terénní reliéf s fragmenty zdiva. Hrad situovaný na ostrohu se skládal z níže položeného většího předhradí s patrně dřevěnými hospodářskými stavbami a výše umístěného vnitřního hradu. Obě části odděluje znatelný příkop. Horní hrad měl tvar trojúhelníku, v jehož rozích se rýsují pozůstatky zděných budov, z nichž západní byla dvouprostorová. Suťový kužel na nejvyšším místě, při jižní hradbě, je snad pozůstatkem bergfritu. Z východu chránila horní hrad parkánová hradba a soustavu opevnění doplňovaly tři bašty při nárožích. Na lichoběžníkovitém předhradí nejsou patrné pozůstatky zástavby, pouze v severovýchodní části je mírná deprese terénu. Vstup na předhradí byl ze západu, kde jsou dosud dochovány zbytky brány. Torzo nárožní věže čtvercového půdorysu v severozápadním rohu předhradí je patrně novodobého původu (počátek 20. století?). Také předhradí bylo ze severu a východu chráněno parkánem. Kolem celého hradu obíhá příkop lemovaný na severu, východu až jihozápadu valem, na jihozápadu byla fortifikace rozšířena o šíjový příkop a val. Zalesněno listnatým porostem s ojedinělými jehličnany.