kostel sv. Jana Nepomuckého

Římskokatolický kostel sv. Jana Nepomuckého je situován na Lineckém předměstí v ulici Boženy Němcové na Lineckém předměstí v Č.Budějovicích. Byl vystavěn v letech 1914 – 1915 stavitelem z Kladna Antonínem Procházkou v novorománském slohu podle projektu Antonína Möllera, městského varnsdorfského stavitele a architekta emauzského Spolku svatého Bonifáce. Kostel je dispozičně řešen jako trojlodní plochostropá bazilika s příčnou lodí (transeptem) vloženou před chór s půlkruhovou apsidou na východní straně. Před západní vstupní průčelí, v místě hlavního vstupu, je předsazena vysoká hranolová věž, po jejích stranách na nárožích nízké polygonální věžičky, nad křížením transeptu a lodi se tyčí sanktusník. Sedlové střechy jsou kryty bobrovkami jednoduše, věžičky mají krytinu plechovou. Plocha průčelí všech stran je členěna v přízemi pásovou bosáží, v horních částech nárožními bosážemi. Vstupu do kostela je předsazeno široké kamenné schodiště. Vstupní předsíň, situovaná do přízemí věže, je mírně předsunuta před průčelí věže a je uzavřena dvoukřídlovými dveřmi v polokruhovém portálu, vymezeném dvěma těžkými nárožními přízedními pilíři, které vynášejí trojúhelný štít kamenným křížem ve vrcholu a s reliéfem Ježíše Krista (Dobrého pastýře) v ploše. Po stranách štítu při nárožích věže jsou mělké sedlově zastřešené niky se sochami – vlevo sv. Josefem s dítětem a vpravo pravděpodobně Pannou Marií s dítětem. Po stranách při nárožích jsou zřízeny otevřené předsíně s postranními vstupy, též s předloženými schodišti. Věž je třípatrová, vodorovně členěná kordonovými římsami. Vrcholí trojúhelnými štítky s drobnými lichými arkádami a střechou ve tvaru osmihranného jehlanu s makovicí a křížem ve vrcholu. V každém patře věže jsou prolomena okna jiného tvaru a velikosti, v posledním patře např. sdruženými okny o dvou otvorech, umístěnými v polokruhových nikách. Boční strany kostela jsou v místě lodi prolomena v přízemi čtveřicí sdružených okének v mělkých lichých arkádách, v patře vysokými dvanáctitabulkovými polokruhovými bazilikálními okny se silně skloněným parapetem. Transept je na obou stranách kostela prosvětlen vysokým složitě členěným polokruhově zaklenutým oknem, jemuž dominuje mohutné rozetové okno. Trojúhelný štít s obloučkovým vlysem je prolomen menším kruhovým oknem. Před transept na obou stranách kostela předstupují předsíně bočních vchodů též s předsunutými schodišti, jejichž vrcholy trojúhelných štítů jsou ukončeny kamennými kříži. Polokruhová apsida na východní straně kostela je členěna úzkými vysokými slepými arkádami s pěti kruhovými okénky ve vrcholech. Dolní část apsidy kryje polokruhová chodba se čtyřmi polokruhovými okny a s vloženou mříží. V ose apsidy je po schodišti s čelní zídkou vstup do zmíněné chodby.