krucifix - kříž

Kříž situovaný osaměle uprostřed polí na mírné vyvýšenině pod rozložitým akátem, jehož se dotýká pravým břevnem. V minulosti se zřejmě v blízkosti kříže nacházela polní cesta, která byla rozorána a zanikla. Na hranolovém žulovém soklu je umístěna středová ornamentálně pojatá železná kovaná část se dvěma nápisovými tabulkami, na níž nasedá litinový kříž s korpusem. Tesaný hranolový sokl s obdélným vpadlým polem na čelní straně. Střední část soklu je oddělena profilovanou římsou od horní části s přesahujícím okrajem. Horní část soklu je třikrát odstupněná s mírně zkosenou vrchní částí, z níž vybíhá plochý železný prut s připojeným rozměrným ozdobným zeleně natřeným prvkem tvořeným do stran vybíhajícím stáčeným jednoduše pojatým rozvilinovým motivem. Uprostřed je upevněna obdélná plechová nápisová tabulka s následujícím textem, vypovídajícím o původu kříže: Pochválen buď Pán Ježíš Kristus! Tento kříž za bouře r. 1865 spadl s věže děk. kostela. V horní části železného prutu je upevněna oválná litinová nápisová tabulka s okrajem pojednaným do obvyklé podoby stylizovaného věnce. Uprostřed tabulky se nachází text: POCHVÁLEN BUĎ PÁN JEŽÍŠ KRISTUS. K železnému prutu je v horní části připevněn rozměrný litinový kříž s jetelovým zakončením břeven a horizontální tabulkou s nápisem INRI. Korpus je litinový pokrytý stříbrným nátěrem. Hlava Krista je natočena vpravo, pohled je upřen vzhůru. Tělo je vytočeno vlevo, nárty jsou položeny téměř vedle sebe. Z místa křížení břeven vychází svazčitá svatozář dělená po třech paprscích. rozm.: podstavec 87x49x42cm ozdobný útvar nad podstavcem 86x66cm obd. tabulka 26x29cm ovál. tabulka 36x40cm kříž d. 157cm korpus d. 43cm žula železo plech litina tesání kovářská práce stříhání odlévání