sýpka

Sýpka se nachází na území Městské památkové zóny Volyně a jedná se o budovu, která je zřejmě součástí bývalého tzv. Panského dvora, jinak Proboštského velkostatku spadajícího pod kapitulu sv. Víta na Pražském hradě. Sýpka je situována na půdorysu obdelníka a vzájemně spojena s nově vestavěnými přízemními garážemi s pultovou oplechovanou střechou. Přízemní garáž není předmětem návrhu na prohlášení za kulturní památku. Památková ochrana se vztahuje na sýpku bez pozemku. Patrová sýpka s půdní nadezdívkou se nachází na obdélném půdorysu a je zastřešena polovalbovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Obvodové zdivo sýpky je cihelné. Fasády sýpky jsou architektonicky pojednány shodně, v historizujícím slohu, se zvýrazněným lizénovým rámem, včetně patrových jednoduchých říms a profilované korunní římsy. Boční západní fasáda je devítiosá, štítové průčelí je tříosé s hladkým polovalbovým štítem. Fasády jsou členěny okenními otvory v okenních osách nad sebou. V přízemí a v patře jsou segmentové okenní otvory se zvýrazněným štukovým nadpražím a předstupujícím betonovým parapetem, v podstřeší (podkroví) jsou úzká okénka ve štukové šambráně. V boční západní fasádě, v jejím středu, je prolomen obdélný jednoduchý vstup s dvoukřídlovými dveřmi kombinované konstrukce v kamenném ostění. Dveře jsou uchyceny pomocí horizontálního kování a mají dochovaný krabicový zámek. Východní fasáda je shodná se vstupní fasádou, včetně lizénového rámu a oken. Z jižního polovalbového štítu zbyla jen část, a to polovalbový hladký štít s korunní římsou. Přízemí a patro je překryto budovou přízemní garáže, která není součástí návrhu za kulturní památku.