synagoga

Bývalá synagoga stojí v bývalé židovské ulici, dnes Žižkově, ve městě Volyně. Synagoga je situována na území městské památkové zóny, JV směrem od náměstí Svobody a v blízkosti měšťanského domu čp.45, který je rovněž nemovitou kulturní památkou. Do ulice je bývalá synagoga orientována východním průčelím. Bývalá synagoga je tvořena vlastní synagogou čp. 250 a bývalým rabínským domkem čp. 249 (dnes základní škola lidového uměmí). Oba tyto domy mají společné sedmiosé empírové průčelí, sestávající se ze středního tříosého rizalitu a dvou souměrných postraních částí. Na jihu a na západní straně je okolo domu čp. 249 dvůr, který je ohraničen ohradní zdí, na východní straně s vraty. Ohradní zeď s vraty jsou bez památkové ochrany.