vápenka Berlova

Soubor věcí tvoří : dvě tělesa šachtových vápenických pecí, zavážecí zařízení, objekt úpravny vápencové horniny a pozemky parc. č. st. 261 a st. 882. Vápenka je tvořena dvěma tělesy šachtových vápenických pecí, které jsou spojeny systémem zavážecího zařízení, přičemž obě se stejnou technologií výroby, ale s odlišným hmotovým řešením. Pece jsou dvojité, tzn. uvnitř mají dvě samostatná peciště (šachty). Do každého peciště, cylindrického tvaru, ústí v jedné třetině výšky roštová topeniště. Vybírací otvory se nacházejí u paty. Mohutné těleso severní pece má tvar komolého jehlanu a vrcholí dvojicí vysokých komínů. Tento typ pece je pro oblast Železných hor typický. Druhá pec s kratšími půlkruhovými strananmi je subtilnější s nižšími komíny. Jedná se o klasickou pec "Pacoldovku". Zavážecí systém vápenky je tvořen ocelovou konstrukcí výtahu a lávky, která spojuje výtah se zavážecími otvory obou pecí. Tento způsob dopravy vsázky je u vápenek tohoto regionu ojedinělý, k zavážení obvykle sloužily rampy a mostky.