ovčín

Tvoří celek s kopií usedlosti z Hlinecka. Drobný roubený objekt obdélného půdorysu se šindelovou střechou, přesahující nad otevřenou přední stěnou. Před ním úzké zápraží se schůdky. Otevřená část sloužila jako přístřešek pro ovce přes léto, uzavřená část sloužila k ustájení ovcí v zimě. Roubení z masívních hraněných trámů spojovaných na rybinu. Vstup do levé uzavřené části v pravoúhlé dřevěné zárubni, dveře nepůvodní, šikmo bedněné. V otevřené části trámový strop s novým prkenným lištovaným záklopem. Žebříkové schopdy vedou do půdního prostoru. V zadní roubené stěně při zemi jsou vyřezána malá větrací okénka. Chybějící přední stěnu nahrazuje konstrukčně sloup s průvlakem se šikmými vzpěrami. Štít bedněný, lištovaný, nově provedený.