výměnek ze Širokého dolu

Drobná čtyřstranná uzavřená usedlost ve svahu. Vlevo vyšší štítově orientovaná obytná část - roubená s bíleným spárováním, vedle hospodářská část zděna z opuky, která má v průčelní zdi uprostřed půlkruhově zaklenutou bránu. Mezi touto zdí a roubenou částí vede ještě úzký průchod na zápraží (dlažba z nepravidelných opukových desek), kryté přesahem střechy. Střechy sedlové, krytina- šindel. Průčelí obytné části má 2 okna světnice, čtyřtabulková, štít nad podlomením stromečkově bedněný se dvěma kvadrilobickými větráčky. Ve dvoře za krytým vjezdem je po dvou stranách otevřená kolna s dřevěným řžebříkovým schodištěm vedoucím na půdu nad obytnou částí. Ve světnici strop s lištovaným prkenným záklopem, dispozice upravena pro potřeby hospůdky.