socha sv. Jana Nepomuckého s podstavcem

Socha sv. Jana Nepomuckého je druhotně umístěna v parku na břehu Mlýnské stoky proti Rabenštejnské věži na parcele č. 4416, k.ú. Č.Budějovice. Socha je provedena v mírné podživotní velikosti (170 cm). Zhotovena je v mušlovém vápenci v typickém ikonografickém pojetí. Světec stojí v mírném esovitém prohnutí, v kanonickém rouchu, s biretem na hlavě. Pravou rukou podpírá diagonálně položený krucifix, v levé ruce drží palmovou ratolest. Jako autor sochy je někdy uváděn budějovický sochař Josef Dietrich. Toto autorské určení není doloženo písemnými prameny a nelze ho jednoznačně odvodit ani z formální komparace se známými díly Josefa Dietricha. Na stávající místo byla socha transferována v roce 1987 z Novohradské ulice, kde podle zprávy o přemístění sochy (archiv NPÚ Č. č. 2689) byla umístěna druhotně. Původně měla být osazena v blíže neurčeném „prostoru zrušených hradeb“. Zdroj informace o původním umístění není v citované zprávě uveden. Na základě formální interpretace lze sochu datovat do doby kolem poloviny 18. století. Z uměleckohistorického hlediska se v rámci regionu jedná o výtvarně kvalitní dílo vrcholného baroka, provedené ve vyvážených proporcích, s přesvědčivě zvládnutou anatomickou stavbou a sochařsky kvalitně propracovanou tvarovou modelací. Při posledním restaurování byl z nástavce architektury odstraněn železný hák, který v minulosti sloužil jako konzole svítilny a v současné době nebyl funkční. Z dílů, které rámovaly podnož, byl použit k osazení jeden varovaný žulový stupeň. Při restaurování byla též doplněna chybějící zlatá svatozář s pěti hvězdičkami. Socha je umístěna na dvoustupňovém žulovém podstavci celkové výšky194 cm, jehož spodní část má tvar kvádru s mělkou nikou na čelní straně a jednoduše profilovanou římsou. Horní část podstavce má rovněž tvar kvádru s nízkým odstupňovaným soklem a rytými zrcadly na čelních stranách. Celková výška podstavce je 194 cm.