rozcestník

Rozcestník je osazen na okraji travnaté plochy sadů při ústí Krajinské ulice do Mariánského náměstí. Jedná se o žulový čtyřboký pilíř na odsazeném soklu čtvercového půdorysu s dvoustranně zešikmenou plochou v horní části, celkové výšky cca 1,62 m. Dvě strany pilíře sloužily k vyznačení směrů, jsou na nich vytesány názvy patnácti měst s udáním vzdálenosti v kilometrech s přesností na jedno desetinné místo a doplněny směrovými šipkami. Zbývající dvě strany jsou pojednány pouze v plastickém orámováním, na jedné z těchto stran se dochovaly dva vytesané kruhové otvory stejného průměru o nestejné hloubce neznámého účelu. Na soklu je vytesáno jméno kameníků „Br.Zemanových“ s datací 1910. Nápisy: severovýchodní strana: Praha 145,2 Linec 98,7 Veselí 30,1 Tábor 58,0 Benešov 104 Kaplice 29,5 D.Dvořiště 39,8 Nadm. výše 386 jihovýchodní strana: Vídeň 192,5 Domažlice 139,3 Vodňany 31,0 Strakonice 56,6 Klatovy 107,5 Nová Kdyně 128,5 Dražinov 144,0 Třeboň 23,5 Dle výsledku archivní rešerše a logického posouzení ukazatelů mohl původně právě stávat přibližně v těchto místech. Do doby osazení na tomto místě se nacházel dočasně osazen na soukromé parcele ve vlastnictví manželů Groulíkových ve čtvrti rodinných domků v Č.Budějovicích – Čtyřech Dvorech a Magistrátu Č.Budějovice byl jimi odprodán.