městské opevnění

Písecké městské opevnění bylo vybudováno na obranu založeného města ve 13. století již za Přemysla Otakara II. Z velmi pozoruhodného městského opevnění zbyly pouze fragmenty - krátké úseky hradeb ve hmotě domů, bašty, parkány, příkopy. Fragmenty městského opevnění se však uchovaly po téměř celém obvodu města – nad Otavou, v oblasti Na bakalářích i v Palackého sadech. Dochovaly se i některé bašty - polokruhová bašta u děkanství v Budovcově ulici, okrouhlá bašta v Komenského ulici a u bývalé Putimské brány osmiboká bašta za domem čp. 131 a Putimská bašta plnící funkci barbakánu. Městské sady vzniklé na počátku 40. let 19. století jsou na místě zysypaného příkopu a upraveného parkánu před hlavní městskou branou. Opevnění je cenným architektonickým a urbanistickým prvkem v historickém jádru města.