bývalá fara

Jednopatrový volně stojící dům umístěný na západní straně náměstí, postavený z kamenného a cihelného zdiva a omítnutý tvrdou omítkou okrové barvy, střecha valbová krytá eternitem, prázdná hambálková soustava. Průčelí šestiosé, v přízemí s vysokým soklem a pásovou rustikou, patro hladké, oddělené profilovanou kordónovou římsou a ukončené profilovanou korunní římsou. Vlevo od středu ve třetí okenní ose, pozdně barokní portál se stlačeným profilovaným obloukem a klenákem, lemován je pilastry, které zvedají kordónovou římsu, která se v ose dělí a stáčí do volut, v ploše nad portálem motivy větviček. Okna v přízemí s klenáky, v patře olištovány šambránami s klenáky, uchy a volutovými křídly. Severní a dvorní fasáda hladká, členěná pouze pravoúhlými okny a korunní římsou, ze severní strany novodobý přízemní přístavek s pultovou střechou, na jižní straně je dřevěná patrová veranda. Vnitřní dispozice na principu šířkového dvoutaktu, na který navazuje jednotraktové dvorní křídlo. Chodba hloubková s valenou klenbou s lunetami, ostatní místnosti plochostropé, dvě místnosti v pravé části s nově obnoveným trámovým záklopovým stropem. Místnosti jsou nově propojeny průchody s valenými a lomenými oblouky. Vpravo je pískovcové schodiště do patra s dřevěným tvarovaným zábradlím a kuželkovou balustrádou v patře. V patře částečně dochovány fabionové stropy, na schodišti byla objevena torza klasicistní dekorativní výmalby. Nevelké sklepní prostory zaklenuté cihelnou stlačenou valenou klenbou. Na čelní straně fasády byla v r. 2000 osazena bronzová pamětní deska – nápis: „Zde působil P. Kryštof Lautner / šumperský děkan / nevinná oběť čarodějnických / a inkvizičních procesů v 17. století. / Svému rodákovi věnovala farnost sv. Jana Křtitele / v jubilejním roce odpuštění 2000“. V severní části nádvoří jsou dvě památkově nehodnotná hospodářská stavení postavená z cihelného zdiva a omítnutá hladkou vápennou omítkou, střechy pultové, kryté eternitovými vlnovkami, interiéry plochostropé. Jižní a jihozápadní hranici pozemku uzavírá ohradní zeď z cihel a kamene, který tvořil zdivo hradby, jež vedla v těchto místech. Vstup do dvora je řešen zděnou hladce omítnutou bránou s přímým architrávem.