1650065479_0003 - náhrobní deska H. W. Blažkové
náhrobní deska H. W. Blažkové
rozměr
výška 54 cm, šířka 43.5 cm, hloubka 1.5 cm, šířka 435 cm, výška 54 cm, hloubka 15 cm
materiál
pískovec

anotace

Segmentově ukončená kamenná deska Henryky Wincencye Blažkové je vsazena do jižního štítového průčelí toleranční modlitebny. Deska orámovaná jednoduchou linkou je opatřena rytým nápisem.

popis památkové hodnoty

Jeden z nejstarších dochovaných evangelických tolerančních náhrobků na českém území, ojedinělý doklad kultury a životního stylu protestantské společnosti pozdního osvícenství. Přímá spojitost s významnou osobností Michala Blažka - viz popis.

Stav předmětu je dobrý.

popis

Segmentově ukončená deska zasazená do zdi kostela na jižním štítovém průčelí. Je rámovaná jednoduchou linkou a opatřena několikařádkovým rytým nápisem. Henrika Vincencia byla dcerou moravského superintendenta Michala Blažka (1753 - 1827). Ten byl vskutku osobností středoevropského formátu. Ve své činnosti kazatele, organizátora církve, spisovatele a překladatele spojoval hodnoty víry, osvícenství, jakož i dědictví české reformace. Také jeho zásluhou se stal právě Jimramov na konci 18. století významným kulturním centrem.

Je součástí

• Kód CZ 6038, Jimramov, městys, Jimramov, Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina
  • Kód CZ 68707, Jimramov I, díl území (dominantní), Jimramov, Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina

Nápisy

• Tuto odpočiva / Henryka Wincencya / Dcerka D. C. H. Pana / Superintendenta / Michala Blažka / narozena XIV. března / umřela XIV. listopadu / Léta Páně MDCCLXXXVI
  • viz popis