náhrobek Michala Blažka

Prostý pískovcový geometrický náhrobek kubistického tvarosloví. Na nízkém obdélném soklu je postaven prostý hranol. Na něm jsou po stranách umístěny pilířky se skosenou vnitřní hranou a s hranolovitými patkami. Pilířky nesou kladí, jehož horní strana je segmentově vyduta. Mezi nimi je umístěna čtvercová kamenná deska s nápisem: "Michal Blažek, / Farář v Jimramově / a první superintendent moravský, / zesnul 20/11 1827 v 75 r. svého věku." Moravský superintendent (staré označení pro nejvyššího duchovního správce v evangelických církvích - odpovídá úřadu biskupa v jiných křesťanských církvích) Michal Blažek (1753 - 1827) byl vskutku osobností středoevropského formátu. Ve své činnosti kazatele, organizátora církve, spisovatele a překladatele spojoval hodnoty víry, osvícenství, jakož i dědictví české reformace. Také jeho zásluhou se stal právě Jimramov na konci 18. století významným kulturním centrem.