dům U Hallerů

Na místě renesanční budovy vznikal barokní objekt mezi l.1727-29, přestavěn byl r.1828. Ve 2.pol.19. a ve 20.stol. bylo přestavěno dvorní křídlo, schodiště a některé interiéry. Dvoupatrová řadová budova má průčelí zvýšeno podkrovním o třech okenních osách s trojúhelným štítkem v mansardové střeše. Přízemí zdůrazňuje pásování, osový portál s polokruhovým záklenkem s klasicistními dveřmi s replikami původního kování. Dvorní křídlo je dvoupatrové, při Čertovce příčný trakt s pavlačemi a osovým arkýřem, mezi nimi úzký dvorek. Sklepy oválně valeně klenuté s výsečemi; v zadním traktu s vloženým schodištěm. Zadní prostory zaklenuty segmenty do travers. Přízemí je hloubkový trojtrakt - chodba s plochou valenou klenbou, boční prostory zaklenuty plackami. Vzadu tříramenné schodiště. Přízemní chodba je obložena dřevěnými deskami s výplněmi, kanelurami, diamantovým řezem a růžicemi. Také bytové dveře jsou zdobeny kanelovanými výplněmi. Kované zábradlí domovního schodiště je secesní. U paty schodiště je na vysokém zděném soklu osazena pravděpodobně kamenná plastika loveckého psa přidržujícího tlapou mrtvého ptáka. Nad schodištěm je umístěn asi štukový vysoký reliéf s výjevem sv.Jiří bojujícího s drakem. Zadní křídlo plochostropé, podkroví je novodobé. (podle UPP Malá Strana)