návesní kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie stojí na návsi v Markvarticích u Velešína, je postavena v historizujícím slohu s barokními a klasicistními prvky. K trojbokému závěru na jižní straně je připojena menší stavba sakristie. Stěny kaple uzavírá mohutná římsa, nesená řadou pilastrů. Věž je nad štítem vstupní části na severní straně. Kaple byla postavena roku 1873. Zděná omítaná síňová kaple na základním obdélném půdorysu, s trojbokým závěrem, k němuž je na východ přistavěna sakristie na čtvercovém půdorysu, věž je situována nad štítem vstupní části. Kaple je vystavěna presbytářem k jihu – není orientována. Loď kaple je zastřešena sedlovou střechou, pokladenou dvojitě bobrovkami, nad závěrem je valba, na nízké sakristii rovněž věž má jehlancovou střechu. Hmotu od mírně svažitého terénu odsazuje sokl, výšku stěn uzavírá mohutná vysoká římsa, nesená pravidelně rozloženými pilastry, rozdělujícími plášť kaple kolem celého obvodu. Stěny lodi jsou otevřeny na každé straně čtyřmi půlkruhem zaklenutými okny za špaletou, užší závěr oboustranně dvěma nižšími, sakristie má na bočních stěnách po jednom malém kruhovém okénku. Čtyřboká hranolová věž je rovněž opatřena na všech stranách půlkruhem uzavřenými okénky. Vstup na západní straně je pravoúhlý v hluboké špaletě, orámován ušatou šambránou a flankován s konzolovými hlavicemi. Nad vstupem je pod římsou půlkruhové nízké okénko v šambráně, obdobné menší člení trojúhelnou štítovou zeď, vertikálně rozdělenou lisenami, které probíhají až na hmotu věže a přecházejí do pilastrů, nesoucích korunní římsu. Šikmé profily štítu rámují štukové pásy. Pilastry se opakují na každém nároží věže. Na sakristii jsou pilastry nahrazeny nárožními lisenami. Do sakristie se vstupuje zvenku pravoúhlým portálem, orámovaným šambránou, po dvou kamenných stupních. Jehlancová střechu věže je oplechována, nad korunní římsou je v krovu zřetelný námětek. Křížek je osazen do vrcholu, na hřebeni střechy závěru je upevněna malá makovička s křížkem. Základní plochy jsou světležluté, štukové ozdoby bílé, sokl světlešedý.