venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 16 se nachází v terénu svažujícím se od jihu k severu, je vyzděna z kamene na protáhlém obdélném půdorysu a je zakončena sedlovou střechou s polovalbami u obou štítů. Střecha je na severní straně kryta eternitem, na jižní straně je plech. K západní části severního průčelí je přistavěn přízemní obdélný přístavek krytý eternitovou pultovou střechou. V roce 2007 neměl objekt kompaktní fasádu, díky čemuž bylo patrné jeho kamenné zdivo. V roce 2010 už byl objekt nahrubo omítnut. Severní průčelí orientované k příjezdové silnici je v části bez přístěnku čtyřosé. Jedná se o tři obdélné okenní otvory a jedny dřevěné dvoukřídlé dveře. Okna jsou obdélná, dvoukřídlá, špaletová, osazená v líci fasády. Přístavek je osvětlen jedním malým čtvercovým okénkem prolomeným ve východní zdi. Jižní průčelí orientované směrem do zahrady je v celé své délce desetiosé, přičemž čtvrtou osu od východu představují vstupní dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce. Okenní otvory vyplňují dřevěná, obdélná, dvoukřídlá, špaletová okna, osazená v líci fasády. Východní štítové průčelí je v přízemí čtyřosé, zatímco v úrovni podkroví se nacházejí pouze dvě osy. Okna v přízemí jsou jako u zbytku budovy obdélná, dvoukřídlá, špaletová, osazená v líci fasády. Podkrovní okna jsou navíc doplněna dřevěnými okenicemi. Západní štítové průčelí svým vzhledem odpovídá původnímu hospodářskému využití. V přízemí je prolomen obdélný vjezd, uzavřený dřevěnými vraty svlakové konstrukce. Plocha podkroví je v prostoru pod polovalbou bedněná.