brzdový kámen

Kámen se nacházel severně od Netřebic, na vrcholu stoupání. V současnosti je uložen v pobočce správce silnice, jelikož byl vyvrácen při autonehodě. Jedná se o štíhlý obílený hranolový pilířek z kamene. Patka pilíře je poněkud širší, zakončen je přesahující jehlanovou stříškou. Na přední pohledové straně v ploše hlavice je obdélné vpadlé pole, ve které je znázorněna značka – „čuba“. Značka znázorňuje znamení k brždění vozu ve svahu („čuba“ – ve tvaru brusle byla zasunuta pod kolo vozu). Kámen byl zhruba polovinou délky usazen v terénu - tato polovina je pouze hrubě opracována. Brzdový kámen u Netřebic je kvalitní ukázkou kamenického řemesla a zároveň jej lze označit za technickou upomínku na formanskou dopravu. Na území Jihočeského kraje není těchto kamenů dochováno mnoho, přestože kdysi bývaly umístěny prakticky před každým větším klesáním hlavních cest, po kterých formanská doprava probíhala. V současnosti by měl být uschován na pobočce Ředitelství silnic a dálnic ČR, po vyvrácení při autonehodě.