dělnický dům

Jde o zděný dvoupatrový objekt na obdélném půdorysu, s přízemním přístavkem na jihozápadě. Vlevo je dům součástí uliční fronty, vpravo pak volný. Severozápadní průčelí (uliční) je pětiosé. V dolní části stěny je poměrně nízký sokl, v ose první a druhé zleva jsou v něm proraženy větrací otvory do sklepa. Fasádu člení pilastry, z nichž však z plochy stěny vstupují pouze obrysy. Jsou situovány mezi jednotlivými osami a v o něco užším provedení i na obou krajích stěny, probíhají přes přízemí i první patro. Jejich patku tvoří římsa; podobná je rovněž nahoře, kde spolu s obrysem půlkruhu pod římsou vytváří „hlavici“ pilastru. Ve všech pěti osách přízemí i patra jsou stejná okna – dvojitá dřevěná dvoukřídlá, s poutcem oddělenou horní částí. Křídla členění vodorovná příčle na poloviny, hořejšek pak tři příčle svislé. Pod okny je jednoduchá parapetní římsa. Úroveň druhého patra je provedena jako mansarda - stěna je mírně zešikmená a pokrytá drážkovými taškami. Všechny osy opět vyplňují okna - menší varianta oken přízemí a prvního patra. Jihozápadní fasáda je bez architektonického ztvárnění, větší část přízemí zakrývá nízký přístavek. V jeho severozápadní stěně jsou novodobé dveře, v jihozápadní pak čtyři okna. První dvě zleva jsou starší, dvoukřídlá – s křídly vodorovně rozdělenými na poloviny. Zbývající dvě jsou pak novodobá, menší nedělená, vodorovně orientovaná. Obdobné tři otvory jsou také na jihovýchodní straně přístavku. Vlastní jihozápadní stěna domu je jednoosá, s dvěma nad sebou situovanými dvoukřídlými okny (každé křídlo je vodorovně rozděleno na poloviny). Umístění os je v jiné úrovni, než na uličním průčelí. Stěnu zakončuje trojúhelný štít - s dvěma drobnými štěrbinovými větracími otvory. Jednoduché jihovýchodní průčelí je pětiosé, osa třetí zleva má otvory v jiné úrovni, než ostatní. V přízemí je v ose první zleva vstup – nové dřevěné, převážně prosklené dvoukřídlé dveře. Směrem doprava následuje suterénní trojkřídlé okno a nové dvoukřídlé dřevěné okno s poutcem oddělenou horní částí. Zbývající část fasády zakrývá kolmo situovaný přízemní přístavek (ten není součástí vymezené kulturní památky). První a druhé patro jsou provedeny stejně – v ose druhé zleva je větší dřevěné okno, rozdělené profilovaným dvojitým křížem (dvě svislá a v horní části jedno vodorovné rameno); s dolním úsekem rozděleným ještě vodorovnou příčlí na poloviny. Ve zbývajících osách jsou stejná okna, jako na severozápadním průčelí. Střecha je sedlová, na uliční straně krytá plechem. V hřebeni střechy jsou umístěny tři komíny - na levé a střední straně. Ve střední ose uliční fasády se na stěně mezi okny v přízemí a prvním patře nachází pamětní deska Julia Fučíka. Je obdélného tvaru, zhotovená z tmavého mramoru se světlejším orámováním. V horní části desky je busta Julia Fučíka (usmívající se obličej je zobrazen z poloprofilu, hledící doprava). Pod bustou je následující text: „Lidé, měl jsem vás rád. / Bděte! / ZDE POBÝVAL PROTIFAŠISTICKÝ / SPISOVATEL A PUBLICISTA / Julius Fučík / NAROZENÝ 23. 2. 1903 MUČENÝ A / POPRAVENÝ NACISTY 8. 9. 1943 / KSČ LOM 7. 9. 1947“.