škola

Bývalá česká škola se nachází v severovýchodní části obce Holašovice. Budova bývalé školy v Holašovicích představuje z hlediska architektonického poměrně kvalitní produkci první československé republiky. Jedná se o jednopodlažní stavbu s vyšší kamennou podezdívkou, s podkrovím a sklepem pod celým půdorysem stavby. Památková ochrana se vztahuje na budovu školy a na pozemek. Jednoznačně lze konstatovat, že vzhledem ke kvalitě realizace a k proměnným potřebám sídla lze na stavbu nahlížet jako na občanskou vybavenost dokládající etapu vývoje vesnice. Fasáda je hladká pouze s plastickými prvky v partiích oken ( plastické šambrány, nadokenní a podokenní římsy dvojitých členěných oken v průčelí ); charakteristickým architektonickým prvkem jsou i půlkruhová okénka ve štítech s atypickým členěním. Původní hlavní dřevěná okna objektu jsou dvojitá, trojdílná s členěním na tabulky, s původním kováním.