usedlost

Zemědělská usedlost č. p. 8 se nachází ve střední části obce, na návsi. Tvoří ji dům č. p. 8 a sýpka (hospodářská budova a ani areál ohraničující ohradní zeď s bránou a brankou nebyly MK prohlášeny za KP). Dům č. p. 8 se obrací do návsi svým štítovým průčelím. Jde o patrovou budovu na obdélném půdorysu, tvořenou dvěma částmi: přední v sobě obsahuje roubené, hrázděné i zděné konstrukce, zadní je zděná. Výraznými prvky přední části domu jsou podstávky, pavlač v patře dvorního průčelí či ozdobně bedněný přední štít. Interiér má dispozici trojtraktu, přízemí je zčásti klenuté, zčásti plochostropé. Pod domem jsou klenuté sklípky. Krov je hambalkové soustavy se středovou vaznicí, sedlovou střechu kryjí cementové tašky. Na konci dvora, orientovaná kolmo k domu čp. 8, stojí patrová sýpka. Je to menší stavba se zděným přízemím a patrem částečně hrázděným a částečně svisle bedněným. Sýpka má sedlovou střechu, krytou eternitem. Interiér je v přízemí plochostropý, patro má volný průhled do krovu hambalkové soustavy.