dům

Roubený podsklepený dům se zděnou hospodářskou částí je situován příčně k prostoru návsi, do které se obrací svou východní štítovou stěnou. Východní průčelí je dvouosé, ukončené vysokým štítem s lomenicí. Přízemí rytmizuje podstávka o třech sloupcích, které jsou zakotveny ve vysoké podezdívce z lomového kamene. Sloupky mají plné cvikly a hladké čepované pásky, na středním sloupku jsou dochované zbytky polychromie. Trámové spoje jsou spojované na rybinu a mezery mezi trámy jsou zakryté širokými bílými lištami. První vazný trám horního patra je nad každým sloupkem ozdobně vyřezávaný. Lomený štít je ve vrcholu střechovitě bedněný, naopak v dolní části jsou prkna kladená klasovitě. Obě části od sebe odděluje pás ze svislých prken, které ukončuje lunetová římsa. Tento pruh je zdobený dvěma otvory ve tvaru čtyřlistu, další dva menší kruhové otvory jsou ve vrcholu štítu. Okenní rámy v průčelí jsou dvoukřídlé, okna v přízemí byla druhotně zvětšena. Osy v 1. patře jsou po obvodu zdobené plochou lištou s trojúhelníkovým nástavcem nad oknem a jejich okenní rámy jsou v horní třetině rozdělené na dvě pole. Jižní osmiosé průčelí směřující do dvora je pohledově rozděleno na hospodářskou část na západní straně a na východní obytnou část s otevřenou pavlačí. Levá strana domu nese zbytky hladké omítky a je zděná z lomového kamene a cihel, naopak pravá strana je v přízemí zděná a v patře jsou uplatněny hrázděné a roubené konstrukce. Fasáda je horizontálně rytmizována mírně předstupujícím soklem a výraznou opukovou korunní římsou nad zděnou částí. Pavlač, která lícuje s východním nárožím, je nesena osmy stropními trámy přesahujícími před líc průčelní stěny. Sloupky pavlače jsou hladké a nezdobené, bednění má jednoduchou skladbu ze svisle kladených prken s lištováním. Krytá chodba je přístupná z horní síně a dříve se z ní vstupovalo do horní světnice, tento vchod byl dodatečně zaslepený podobně jako dvě okenní osy po jeho stranách. Okenní osa na pravé straně původního vstupu je doplněná podokenní římsou a výrazně profilovanou nadokenní římsou. Okno na levé straně je osazené jednokřídlým čtyřtabulovým rámem. Pět zbývajících okenních os prolomených v 1. patře zděného traktu má v líci osazený dvoukřídlý šestitabulový rám (až na 1. osu zleva, která je bez rámu). Tři okenní osy v přízemí hospodářské části jsou zasazené v mělkých segmentově zaklenutých nikách a jejich okenní rámy mají různou velikost a členění. Naopak dvě pravé krajní okenní osy do dolní síně mají přímé špalety a dvoukřídlé okenní rámy. Prostory v přízemí jsou přístupné třemi obdélnými vstupy, 1. a 3. osa zleva je osazena jednokřídlými svlakovými dveřmi, jednokřídlé dveře zasazené ve 3. ose zprava jsou novodobé a částečně prosklené. Západní průčelí je členěné korunní římsou, jejíž původní profilace je setřená. Vysoký štít je prolomený dvěma obdélnými okny a nad nimi jedním průduchem ve tvaru srdce. Okenní otvory jsou armované cihlami, zatímco na zbytku fasády se uplatňuje neomítané lomové zdivo. Na severní straně domu se na hospodářské části podobně jako na západním průčelí uplatňuje lomové neomítané zdivo ukončené opukovou korunní římsou. Jediná okenní osa chráněná železnou mříží je prolomená na levé straně 1. patra a je osazená dvoukřídlým šestitabulovým oknem. Napravo od této osy je úzký štěrbinový průduch, který se na vnitřní straně špaletově rozšiřuje. Navazující obytná část je na východní straně roubená a na západní hrázděná. Roubená konstrukce je do úrovně prvního patra vyzděná cihlami a z původní podstávky zůstal zachovaný pouze středový sloupek. Narozdíl od východního průčelí jsou na této straně mezery mezi trámy vyplněné lepenicí. Hrázdění spojující roubenou a zděnou část domu je chráněné výrazně přesahující střechou, jejíž okraj je podepřený šesticí jednoduchých sloupků. Tento přesah částečně kryje také rozměrné těleso pece, která byla vysunuta mimo dům.