socha sv. Jana Nepomuckého

Podstavec o celkové výšce 165 cm je vytesán ze žuly. Na dvakrát odstupněném kamenném soklu největšího rozměru 100 x 90 cm s vytesaným letopočtem 1882, datujícím postavení sochy, je vztyčen nahoru se zužující dřík s okosenými hranami, završený bohatě profilovanou římsovou hlavicí rozměru 67,5 x 58 cm, na níž osazena socha sv. Jana Nepomuckého. Socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti, o výšce 187 cm a datovaná rokem 1882, je zhotovena z litiny. Světec je oděn v tradičním kanovnickém šatu - přes ramena splývá almuce, pod ní k partii kolen spadá alba, spodní klerika splývá až k podstavci. Hlavu přikrývá kvadrátek – biret, vsazený až hluboko do čela. Hlava je jen lehce pootočena k pravému rameni. Velmi podrobně je modelována fyziognomie s očima hledícíma vzhůru, s vráskami kolem partie nosu, zřetelnými prameny plnovousu. Zpod biretu oboustranně spadají směrem dozadu bohaté zvlněné vlasy, na zadní straně sahající k vysokému límečku. Alba je olemována reliéfně odlévaným okrajem alby ve formě pásu krajky, v ploše je provedeno jemné vrapování. Paže v klidných gestech, pravá náznakově drží před tělem atributy – krucifix, který se opírá o levé rameno, a o předloktí je opřena palmová ratolest. Levá paže v podstatě volně směřuje dolů, prsty jsou však modelovány k uchopení, je možné, že do prstů levé ruky náleží palmová ratolest. Almuce je vpředu jen omezeně rozvlněna pohybem paží, na hrudi rozevřena, svázána pod hrdlem, na povrchu je reliéfně proveden povrch kožešiny včetně konců ocásků, vzadu se tvoří téměř pravidelné svislé záhyby. Kolem ramen je vytvořen hladký okrouhlý límec. Na krku je na široké reliéfní stuze zavěšen reliéfní pektorální kříž. Zpod almuce vpředu spadá na obě strany štola, která je rovněž reliéfně ozdobena – v negativní ploše vrapováním a pásy plastických šesticípých hvězd, dole pak oboustranně křížem. Socha stojí o široké bázi – nohy jsou rozkročeny, jejich modelace je zjevná pod modelací spodního šatu – rochety, na níž je odlévána i řada knoflíků. Pohyb nohou se projevuje v modelaci všech vrstev šatu a zvláště hmota alby se nahrnuje do oblých záhybů, směřujících k pravé straně těla, na partii levé nohy je naopak hladká. Modelace kleriky je tvořena vlastně pouze zvlněním kolem nohou, nad podstavcem se lehce zalamuje, vzadu splývá zároveň s albou v hlubokých oblých svislých záhybech. Oblé špičky bot jsou modelovány pod okrajem kleriky. Na krucifixu je připojeno tělo Ukřižovaného Ježíše Krista, hlava se sklání k pravému rameni, rouška podvázána a povytažena na pravém boku, nohy přibity v nártech vedle sebe. Palmová ratolest, pektorální kříž a korpus jsou patrně nově zlaceny. Na zadní partii ramen je upevněno torzo kdysi kruhové drátěné svatozáře. Socha je odlévaná z železné litiny, provedení je spíše statické, avšak s důrazem na detail. Socha sv.Jana Nepomuckého je mimořádně kvalitní a velmi zajímavá umělecká práce z období 2.poloviny 19.století, kdy poměrně neobvyklé použití litiny ji činí nevšední. Jedná se o ukázku typu, který byl v krajině a obcích rozmisťován jako projev zbožnosti nebo jako poděkování za ušetření od pohrom. Dokládá dozvuky šíření kultu českých barokních světců ještě na konci 19.století. Sochu nechal zhotovit ředitel Novohradského panství hraběte Buquoye pan Krauskop v roce 1882 na památku odvrácení povodně.