dům

Dům je vystavěn mírně do tvaru L, přízemní, v Jirsíkově ulici patrový přístavek s bránou, podsklepený, s valbovou střechou. Vstup do domu je ze Sokolovské ulice, zde jsou i dva vstupy do sklepů, brána do dvora je prolomena do ulice Jirsíkovy. Průčelí jsou hladká, nároží členěno pásovou bosáží. Omítky jsou opatřeny tmavě žlutými vápennými nátěry, sokl cihlově červený, architektonické prvky bílé. Vstupní průčelí má pět okenních os, do Jirsíkovy ulice šest, z čehož poslední okno je slepé. V okoseném nároží, vrcholícím atikou se zvlněným štítkem, je prolomeno jedno okno. Okna jsou orámována výraznou profilovanou šambránou a parapetní římsou, v Sokolovské ulici se uplatňuje vrcholový svazkový klenák, v Jirsíkovo ulici trojúhelný fronton na konzolách se štukovým dekorem s maskou se ženskou tváří, festony, čabrakami a voluty, v nároží nad oknem profilovaná oblouková nadokenní římsa. Průčelí vrcholí profilovanou štukovou římsou. Brána je dřevěná, dvoukřídlová, svlaková, dvouplášťová, v dolní polovině svlaky do kosočtverce, v horní se sluncovými motivy, vlevo od ní později prolomený vstup do přístavku v kolně. Převýšená vstup do domu po dvou kamenných schodech je uzavřen novodobým palubkovým dveřním křídlem s proskleným nadsvětlíkem. Areál zahrnuje dům, kolnu, konírnu a dvůr. Navazující křídlo na hlavní dům - kolna. Jedná se o hodnotný lichoběžníkový patrový objekt otevřený do dvora, s podlahou z dusané hlíny a trámovým stropem. Trámy jsou na vnější straně uloženy do obvodového zdiva, na straně dvora jsou vyneseny mohutným dřevěným spřaženým průvlakem, jež je silně napaden dřevokazným hmyzem. Patro kolny též otevřené do dvora, s prkennou podlahou a dřevěným zábradlím s diagonální výplní. Otevřeno je do hambalkového krovu, jehož trámy jsou též ručně opracovávané. V přízemním prostoru kolny vznikla novodobá vestavba se dvěma prostorami, větší přístupná z ulice, ve druhé je umístěno sociální zařízení. Při západním nároží kolny byl vystavěn novější věžovitý přístavek slepičárny. Konírna je situována v rohu v severozápadní části dvora, je přízemní, s novým stropem, tvořící plochou pochůznou střechu opatřenou zábradlím s přesahem nad vstupem. Je jednoprostorová, lichoběžníkového půdorysu, s cihelnou dlažbou. Uzavřena je novějšími dvoukřídlovými dovnitř otvíravými vraty. V zadní části dva kotce ohrazené ocelovými sloupky. Dvůr je lichoběžníkového tvaru, vydlážděný kamennými kostkami, při konírně zastavěn novodobým přístřeškem a žumpou.