přehrada - přehradní hráz včetně přepadového systému

Vodní hráz na řece Doubravě (rozloha 21,1ha, maximální hloubka 22,25m) má hráz půlkruhového půdorysu, zděnou z lomového kamene, vysokou až 31 m, délka v koruně činí 142m. Hráz je trojúhelníkového profilu s mírně skloněným návodním lícem. Po koruně hráze vede dlážděná komunikace, která je nad korunovým přelivem vedena po přemostění o 7 nízkých segmentových obloucích. Na návodní straně jsou před hrází umístěny dvě šoupátkové věže propojené můstky s korunou hráze. Zároveň v nich je umístěn vtok základových výpustí, vedoucích napříč hráze. Na vzdušné straně hráze jim na výtoku odpovídají manipulační domky s druhotně osazenými turbinami malé vodní elektrárny a pod nimi zatravněný přepad. Pod korunovým přelivem je vzdušná strana hráze opatřena kaskádou, svedenou do vyzděného koryta odtoku. Na protilehlém břehu je vybudován boční přeliv s kaskádou, svedenou do odtokového koryta. Součástí technického díla je i jízek přes koryto Doubravy východně od hráze, který bývá trvale skryt pod hladinou nádrže, severně od něj z koryta odbočuje vtokovým objektem podzemní obtoková štola s ovládacím domkem (vystupujícím nad terén východně od domku hrázného), která ústí pod hrází do západního přepadového koryta. Pod hrází, na levém břehu koryta odtoku stojí drobná stavba limnigrafu. Stávající měrný jízek s lávkou poblíž něj již není původní, ani na původním místě, není tedy předmětem ochrany. Nábřeží bezprostředně pod přehradou jsou obložena kamenem. Poněkud stranou, nad hrází stojí domek hrázného, který není předmětem ochrany.