dům - soud

Dvouposchoďový dům se nachází v severozápadním cípu historického jádra města v bezprostřední blízkosti Holečkových sadů, ze západu navazuje na hradby a objekt Žižkovy bašty. Z jihu sousedí zahrada soudu parc.č. 443 se zahradou školy parc.č. – 448 a z východu s bývalým klášterem parc.č. 444/1. Přístup k budově je podél hradeb ze severozápadního cípu náměstí Mikuláše z Husi. V současné době slouží dům stále jako soudní budova. Objekt byl vystavěn v roce 1871. Soud se nachází na území městské památkové rezervace Tábor. Solitérní dvoupatrový dům novostavba z r. 1871 v bývalé klášterní zahradě šikmo přes zbořenou hlavní hradbu města. Průčelí je o devíti okenních osách s tříosým středním rizalitem se štítem. Dispozice budovy je trojtraktová v přízemí zaklenuta převážně plackami, velká střední síň je se zrcadlovým stropem. Do rizalitu částečně zasahuje trojramenné pilířové schodiště. Zahrada při jižním průčelí je přístupná jednak vjezdovými vraty od hradeb a jednak přes chodbu - dnes archiv v přízemí. Fasáda členěna římsami. Bývalá klášterní zahrada. Rozlehlá při jižním průčelí budovy. Z části využívána pro parkování zaměstnanců, částečně pěstování zeleniny z větší části nevyužita. Ohradní zeď odděluje zahradu od školního pozemku. Zeď je hrubě omítnutá krytá červenými prejzovými taškami. Pravděpodobně z cihelného nebo smíšeného zdiva. Vjezdová brána je situována mezi opěrným pilířem budovy parc.č.444/1 a severovýchodním nárožím budovy soudu. Zeď omítnutá krytá pálenou taškou, vrata dřevěná.