nádrž Jordán

Údolní nádrž Jordán má protáhlý tvar, který zabíhá téměř k východní hranici historického centra a stáčí se, podél železniční trati na Prahu, směrem severním. Významné technické dílo, zároveň je významným urbanisticko - ekologickým prvkem v krajině. Protáhlý tvar vodní plochy zabíhá téměř k východní hranici historického centra a stáčí se, podél železniční trati na Prahu, směrem severním. Jordán je napájen Košínským potokem, který přitéká do Jordánu v místě jeho úzkého severního výběžku. Jihozápadní výběžek Jordánu je uzavřena hrází, která slouží jak dopravě, tak zároveň pro vedení infrastruktury města, v severozápadním rohu tohoto výběžku se napojuje Tismenický potok s vodopádem. Koryto bezpečnostního přelivu je doplněno česlovou stěnou a stavidly. Při jižních březích Jordána podél obytné zóny vede široká cesta pro pěší. V roce 2001 byla v rámci budování kanalizačního sběrače zpevněna a zvýšena část východního břehu poblíž sladovny. Na horní úrovni zpevněného břehu je zpevněná cesta pro pěší. Východní břeh Jordánu vede dále přírodním reliéfem bez zpevněných cest podél břehu. Přibližně v polovině délky východního břehu vybíhá vodní plocha do úzkého zálivu s neoficiálním místním názvem “Chobot”. Západní břeh vede směrem od severu k jihu přírodním reliéfem bez zpevněných cest, jižní cíp západního břehu je využíván pro potřeby městské plovárny. TECHNICKÉ PARAMETRY ROKU 1817 - šířka koruny hráze 9,48m - šířka vozovky 6,64m ROKU 2000 - délka koruny hráze 283m - výškopis - 429,10 - 429,70 m n.m. - výška hráze 20m - šířka vozovky 7m - chodník 2x3m - plocha nádrže 495817m2 - objem vody 2 586 886m3 - plocha povodí 80,02km2 Z hlediska bezpečnosti je údolní nádrž Jordán (dle vyhl.62/75 Sb.) klasifikována jako velmi významné dílo III.kategorie. HYGIENICKÁ A TECHNICKO - BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Obecní samospráva kladla vždy důraz na množství odebírané vody a její kvalitu (v roce 1808 byl povolen přímý odběr vody jen pro 27 domů, přičemž byla prováděna přesná kontrola odběru měření. Poplatek za odběr vody zavedla obec v roce 1892. Kvalitu vody v 19. století měly zaručit vyhlášky se zákazem praní a máchání prádla v Jordáně i plavení dobytka. Přestupky byly pokutovány nebo ukládáno vězení. Dnes je hygienická ochrana zajištěna vyhlášením 3 stupňů ochranného pásma (z 9.1.1986 se změnou z 3.11.1999). Technicko - bezpečnostní dohled je dnes zajištěn povinnou obchůzkou 1x týdně, hlášením dozoru 1x za měsíc a etapovou zprávou po prohlídce 1x za 4 roky.