dům

Žižkova bašta je součástí západního výběžku zbytků táborského opevnění, leží mezi Mariánskou branou a domem čp.79. Dům čp.78 je dvoupatrový. Dům má tři vstupy. Od severu, ze směru od nám. Mikuláše z Husi po parkánu lze vstoupit do 2.patra, z jihu, z Holečkových sadů je vstup do 1.patra po jednoramenném schodišti a přímo z terénu do přízemí. Dvoupatrová budova postavená na parkánové Žižkově baště svou hmotou navázala východně na zeď hradební (4513/14) a do své dispozice zahrnula také hradební baštu (4513/13). Je postavena na obdélném, nepravidelném půdoryse, na západní straně s dvojbokým (hrotitým) zakončením. V místech napojení domu na parkánovou terasu se objekt na obou stranách rozšiřuje. Do stavby domu zahrnutá polokruhová bašta má stanovou střechou. Podél jižní fasády je přisazené schodiště do patra. Fasáda je řešena v neogotickém stylu. Přízemí domu je zakončeno patrovou římsou, která zabíhá těsně pod okna prvního patra. Nad okny v patře jsou výrazné, zalomené, nadokenní římsy. Okna v druhém patře mají výraznou římsu podokenní. Střecha domu je nad východním dvojbokým výběžkem valbová, na opačné straně má dům štít, krytina je eternitová. Nad užší (západní) částí budovy má střecha výrazný přesah, který je ze strany exteriéru vynesený dřevěnými vyřezávanými konzolami ve tvaru L. Tyto konzole jsou zároveň výrazným výtvarným prvkem na domě. K objektu přiléhá část hradeb. Tyto zbytky hradeb jsou součástí nemovité kulturní památky - městské opevnění, č. ÚSKP 11765/3-4513. Nutno posuzovat společně se zbytky hradeb za čp. 78 s hradbou u zahrady ZŠ v čp. 77, protože jejich stavební změny spolu úzce souvisí. Při novostavbě věznice a rekonstrukci Žižkovy bašty byla do dispozice začleněna sousední válcová bašta, Žižkova bašta byla rozšířena a přistavěna až k hradební zdi. Hradební zeď jižně u Žižkovy bašty vymezuje bývalý dvůr věznice a zčásti dnešní pozemek školy, původně dvoupodlažní bašta na konci úseku 4513/15 byla přestavěna v zahradní domek a mnohokrát změnila využití (klubovny, malířský atelier, sklad). K objektu přiléhá část hradeb. Tyto zbytky hradeb jsou součástí nemovité kulturní památky - městské opevnění, č. ÚSKP 11765/3-4513. Nutno posuzovat společně se zbytky hradeb u čp. 43 a s hradbou u zahrady ZŠ v čp. 77, protože jejich stavební změny spolu úzce souvisí. Při novostavbě věznice a rekonstrukci Žižkovy bašty byla do dispozice začleněna sousední válcová bašta, Žižkova bašta byla rozšířena a přistavěna až k hradební zdi. Hradební zeď jižně u Žižkovy bašty vymezuje bývalý dvůr věznice a zčásti dnešní pozemek školy, původně dvoupodlažní bašta na konci úseku 4513/15 byla přestavěna v zahradní domek a mnohokrát změnila využití (klubovny, malířský atelier, sklad). K objektu přiléhá parkánová zeď. Tato parkánová zeď je součástí nemovité kulturní památky - městské opevnění, č. ÚSKP 11765/3-4513. Největší objekt opevnění zasazený do parkánových zdí označovaný jako Žižkova bašta. V 19. století byla i tato bašta rekonstruována ve vícepodlažní objekt.