měšťanský dům

Přízemní domek půdorysného tvaru L byl postaven na parkánu v jihovýchodní části města. Jihozápadní část domu (míst. 6) stojí na parkánové baště, severovýchodní obvodovou zdí je hradba (4513/17), ke které byl dům dostavěn. Většina konstrukcí, truhlářských výrobků a detailů je snad původní, z druhé pol. 19.stol. Dům byl postaven kolmo na linii opevnění, na jihozápadě je ukončený prostým štítem. Štít je i nad opačným koncem kolmé části domu směřující k SV. V prostoru parkánu se dům rozšiřuje k jihovýchodu, střecha zde má menší sklon. Jihovýchodním směrem, podél hradební zdi, bylo, snad později, postaveno krátké křídlo se vstupem a předsíní, na které patrně v roce 1937 navázala prádelna a chlívek. Poslední dostavba, ve které je dnes kuchyně, má plochou střechu, která slouží jako terasa přístupná z podkroví domu. V současné době je dům využíván k bytovým účelům. K areálu přiléhá část hradeb. Hradba je součástí nemovité kulturní památky - městské opevnění, č. ÚSKP 11765/3-4513. K areálu přiléhá část parkánové zdi. Parkánová zeď je součástí nemovité kulturní památky - městské opevnění, č. ÚSKP 11765/3-4513.