usedlost z Lezníku

Nevelká čtyřstranně uzavřená usedlost, na vstupní straně vlevo obytné štítově orientované stavení, zčásti zděné z opuky, zčásti z cihel. Vedle něj vjezd, nad nímž je v patře roubený špýchárek a proti obytné části stodola, zadní část drobného dvora uzavírá maštal a chlév. Střechy sedlové, krytina - šindel. Exteriér: obytná část přízemní s podstávkou, průčelí se dvěma lícovými šestiatbulkovými okny je hladce omítané, bílené, podlomení kryto šindelem, štít stromečkově bedněný se dvěma symetrickými větráčky. Na záklopu kukly malba kytky v květináči a nápis: Bůh žehnej tomu domu, leta 1827. Ve dvoře podél vede zápraží dlážděné opukovými plotnami, podstávka se dvojitými vzpěrami vynáší stropní trámy. Interiér: Obytná část se skládá ze světnice, síně a komory. Síň má čelní stěnu roubenou, s trámkovou zárubní vstupu, dveře čtyřkazetové, svlakové, vedle jedno drobné okénko do dvora. Strop je trámový s prkenným lištovaným záklopem, podlaha mlatová. Zadní stěna je z neomítané opuky, s policovým výklenkem, vlevo vzadu je umístěna "černá kuchyně" z opukys půlkruhově zaklenutým otvorem do topeniště a skládkem dřeva. ze síně se přikládalo i do kachlových kamen ve světnici. Po levé straně síně je světnice se dvěma okny v čele a jedním na zápraží, do níž se vstupuje dveřmi v dřevěném ostění, s dřevěnou závorkou, uvnitř je vedle dveří krbeček. Podlaha nerovná, mlatová. Vpravo od vstupu pec s kachlovým nástavcem a kamnovcem. Strop podpíraný křížem okosených průvlaků má diagonálně ( do kosočtverce) skládaný povalový záklop. Vpravo od síně je komora, vstup uzavřen letními laťovými dvířky a novými svlakovými dveřmi. Na podlaze mazanina, strop má prkenný lištovaný záklop podepřený jedním támem. Prostor osvětlen jedním šestitabulkovým oknem ze zadního čela. Na komoru v pravém úhlu navazuje maštal přístupná ze dvora. Podlaha z trámků, strop obnovený jako povalový, na třech trámech, zadní stěna omítaná, při ní dva drobné kamenné žlaby. V pravém zadním rohu dvora je umístěn chlév, obdobného konstrukčního řešení. mezi chlévem a stodolou je úzký prostor chodbičky s kurníkem. Stodola má proti dvoru a do chodbičky stěnu roubenou, zadní stěna má bedněné výplně mezi opukovými pilíři. Povalový strop na příčných trámech, podlahamlatová. Nad vjezdem nízký roubený prostor špýchárku, přístupný ze dvora strmým žebříkovým schodištěm přes bedněnou pavláčku, s vyřezávanými konci nosných trámů. Vstup v trámkové zárubni se segmentovým nadpražím a svlakovými dveřmi. Uvnitř prkenný strůpek.