olejna

Nevelký obdélný přízemní objekt bez podsklepení, částečně uprostřed roubený, zbývající stěny pak jsou vyzděny z pískovcových kvádrů, střecha sedlová, krytá bobrovkami, bedněné štíty, zděný omítaný komín. Interiér jednoprostorový, trámový strop se záklopem z tyčoviny, podlaha nerovná, dusaná. Ve štítové stěně vjezd s vraty, na protějším konci je obězděný neomítaný prostor pro vodní kolo. Poblíž je zařízení určené k získávání oleje většinou ze lněného semínka. Lněné semeno bylo drceno ve stoupách poháněných vodou, dále se pak z rozdrceného a nahřátého semene lisoval olej pomocí ručního lisu.Majitelé využívali hnací vodní síly, díky důmyslně doplněnému soukolí, k pohonu dalších zařízení: okružní pily, mlátičky a šrotovníku. Na Veselém Kopci je tato činnost představena. Ruční lis se v Damašku nedochoval, pro olejnu byl získán ruční lis ze zrušené olejny v Nových Hradech v jižních Čechách. Součástí olejny je vodní kolo a vantroky, přivádějící vodu z náhonu. Další vstup do objektu je z podélné strany, poblíž kola, po pravé straně za vstupem jsou zděná kamínka s litinovými pláty.