stupník na tříslo

Stupník byl přenesen z Klešic u Heřmanova Městce, kde stával od začátku 19. století. Je situován vedle mlýna, na původním mlýnském náhonu. Objekt je přízemní, drobný, na obdélném půdorysu, zděný z pískovcových kvádrů, sedlová střecha je kryta šindelem, jednoduše bedněný štít. vstupní dveře dvoukřídlé, v dřevěné zárubni. Uvnitř jediný neomítaný prostor, který zabírají stoupy poháněné vodou, které drtily smrkovou kůru. Z kůry se získávalo tříslo pro zpracování kůží. Pohon vodních stoup obstarává řemenicový převod ze hřídele mlýnského kola tak stejně jako na původním místě v Klešicích. Prostor má strohé zastropení nehoblovanými prkny na trámcích, podlaha neurovnaná, hliněná. Jednoduchý krůvek bez hambalků a vaznic.