vodní mlýn

Vodní mlýn čp. 36 leží necelý 1 km JJV od vsi Hoslovice v místě zvaném Podhoslovičky pod hrází nevelké vodní nádrže, vytvořené na Hoslovickém potoce. Obytná budova s mlýnicí a lednicí leží pod hrází (pam. nechráněného) rybníka, dále na sever stojí chlévy s kolnou a roubenými prasečími chlívky. Oba objekty jsou spojeny vjezdovou branou, kterou se vstupuje na dvůr, na jehož západní straně stojí průjezdná stodola. Dvůr je na SZ straně lemován kamennou zídkou, na J straně je ohraničen hrází rybníka. Na východní straně mlýnské budovy se rozprostírá podlouhlá plocha dvora, vymezená z jihu (památkově nechráněným) mlýnským náhonem a na východě kamennou zídkou. K východní straně chlévů kolmo přiléhá drobný objekt zděných chlívků. Areál mlýna je doplněn pozemky kolem mlýna. Jedná se o louku za stodolou se žentourem, dále o vodní nádrž s mlýnským náhonem, o louku s ohradní zdí a o objekt čp. 37 na st.parc.č. 64. Louka, na níž se nachází žentour, se rozkládá na západ od stodoly, její severní hranici tvoří Hoslovický potok, na jihu je ohraničena náhonem vyvedeným z Hoslovického potoka, napájejícím vodní nádrž nad mlýnem. Za stodolou se nachází zpevněná, mírně vyvýšená plocha kruhového půdorysu, uprostřed níž se nachází kovový žentour. Plocha je po obvodu zpevněná kamenným tarasem.