železniční stanice se skladištěm v Zubrnicích

Trať Velké Březno - Verneřice – Úštěk je unikátní svým mimořádným převýšením bez použití ozubnice i řadou drážních staveb dochovaných v autentickém stavu. Mezi ně patří i dotčený objekt č. p. 25, ve kterém je od roku 1996 železniční muzeum. Jedná se o jednopodlažní stavbu obdélného půdorysu orientovanou ve směru SZ – JV, s oboustranným mělkým širokým centrálním převýšeným rizalitem v podélných průčelích. Levá (severozápadní) část budovy (obytné a výpravní prostory) včetně rizalitů je zděná, druhá část (původně skladová) je dřevěné rámové konstrukce se svisle bedněným okrovým pláštěm s přelištováním spar. Interiér je zde otevřen do krovu. Omítaná fasáda je hladká, štuková, středně okrové barevnosti. Architektonické prvky – průběžné parapetní římsy obdélných okenních otvorů i pásové římsy vymezující vlys - jsou bílé. Skladová část má ve štítové stěně dvoukřídlá vrata vedoucí na zachovanou nákladovou rampu .