hradiště Vysoká zahrada

Lokalita v poloze Vysoká zahrada vzdálená asi 0,5 km S od středu obce v oblasti Dyjsko-moravské nivy Dolnomoravského úvalu. Leží na bývalém levém břehu Dyje, nyní na pravém břehu nového koryta řeky. Lokalita má přibližně trojúhelníkový půdorys o výměře 1,3 ha s osami o délkách 145 a 110 m. Opevnění je tvořeno až 6 m vysokým valem a příkopem. Lokalita je pokryta loukou a stromy. Do literatury uvedl hradiště r. 1914 I. L. Červinka, který ho zařadil do břetislavovského období. V letech 1948 a 1950-1952 zde uskutečnil J. Poulík systematický výzkum, další odkryvy provedl v r. 1979 Z. Měřínský. Několika řezy bylo zkoumáno opevnění; ve vnitřním areálu byly odkryty základy kostela z 11. století. Hradiště z mladší doby hradištní lze považovat za castrum Strachotín; podle výsledků archeologického výzkumu vzniklo nejpozději na počátku 11. století a k jeho opuštění došlo koncem 12. století. Chráněná plocha lokality je 13474 m.