městský dům

Dvoupatrový nárožní městský dům na výrazně hloubkové parcele, jehož jižní boční průčelí tvoří severní frontu Zelenobranské ulice a hlavní dvouosé průčelí se obrací do Perštýnského náměstí. Přízemí do náměstí prolomeno dvěma otvory – vpravo pískovcové ostění se stlačeným segmentovým záklenkem – pozdně barokní se čtvercovými hlavicemi náběhu záklenku, lichoběžným klenákem ve vrcholu a s vykrojenými horními rohy. V portálu osazena historizující dveřní výplň; vlevo segmentově zaklenutý otvor s profilovaným štukovým ostěním – výkladec. Přízemí členěno pásovou rustikou, na kterou navazuje hranolová kordonová římsa. 1. p. s pozdně gotickými ostěními oken – široká, dělená dvěma vertikálními pruty a jedním horizontálním, který vytváří v horní části okna čtvercové tabulky, bohatě profilovaná s přetínavými profily, na masivním profilovaných parapetech, rámovaná malovanou edikulou. Na levé hraně fasády vedle okna zasazen pozdně gotický reliéf s „pernštejnskou legendou“ – obdélný na šířku orientovaný formát, pískovec, muž v krátké suknici a čepici vede završeno profilovanou římsou, pod kterou je nápisová deska: „Wylen z pernssteyna na helfenssteynu neywyssy hofmister kralowstvye czieskeho leta bozie m d x i“ ve spodní části nápis: „Woytiech z pernsteyna wede zubra“. Nad 1. p. jednoduchá korunní římsa, okna 2. p. zasazena hladce do fasády, šestitabulková, mezi okny dva pravoúhlé výklenky s okoseným ostěním, slepé, rámované malovanými edikulami s rostlinným dekorem místo suprafenestry. Nad deskovou korunní římsou, doplněnou profilací a shora krytou prejzy se zvedá trojdílný pozdně barokní štít se zvlněným okrajem. Spodní část dělená do lizénových rámců – uprostřed s malým obdélným šestitabulkovým okénkem hladce ve fasádě, završená třemi nástavci. Nad středním polem s do špice vypjatou profilovanou římsou, nad krajními poli obdobné jednodušší. Ve vrcholu štítových nástavců piniové šišky, na krajích středního nástavce koule na stylobatech. Uprostřed středního nástavce vegetabilní dekor. Dvorní průčelí do dlážděného dvora za domem čp. 78 – dvouosé se šestitabulkovými okny, světle růžově omítnuté, navazuje dřevem obložená výtahová přístavba. Boční průčelí – dělené římsami na tři dlouhé horizontální pásy, přízemní s pásovou rustikou, v patrech desetiosé, první dvě okenní osy zprava s jednoduchými šambránami, první osa zprava v 1. p. okno v kamenném ostění s malovanou edikulou - jako pozdně gotická okna do náměstí. Ostatní okna se šambránou jdoucí na soklík ležící na průběžné římse, parapety s vloženým ornamentálním štukovým dekorem v parapetní výplni. Nad okny 1. p. přímé suprafenestry na volutových konzolách. V polovině přízemí prolomen polokruhově zaklenutý portál s profilovaným ostěním, vyplněný dvoukřídlými rámovými dveřmi se třemi vpadlými zrcadly na obou křídlech a se stuhou omotanou kanelurou klapačky, zakončené římsovou hlavicí. Barva omítky bílá, arch. dekor ve dvou odstínech okrové. Fasádu zakončuje profilovaná korunní římsa. Střecha sedlová se hřebenem kolmým na průčelí, krytá bobrovkami.