venkovská usedlost

Usedlost čp. 163 se nachází po levé straně silnice do Lanškrouna. Usedlost vytváří trojstranný dvůr, na jehož severní straně je obytné stavení. V obytné části je stavení roubené, v jeho štítovém průčelí - ve štítu s kabřincem a podstávkou - jsou prolomena dvě obdélná okna do světnice, v podélné stěně do dvora je jedno obdélné okno. Mezi světnici při štítovém průčelí, které je orientováno přibližně jihovýchodním směrem, a na protější straně stavení situovanou hospodářskou částí, vyplněnou chlévy a komorou s oknem ze dvora, je vložena komunikační síň, přístupná dveřmi z nádvoří. Další hospodářské prostory navazují na tyto chlévy v kolmo napojeném křídle, které je v hodpodářské části zděné, v protější části, orientované do silnice, je roubené. Roubená místnost výměnku má ve štítovém průčelí dvě okna, přístupná je zvenčí, dveřma krytými v bedněném přístavku, zavětrávajícím venkovní stěnu. Do prostoru dvora je vzhledem k oběma kolmo napojeným křídlům, zastřešeným sedlovými, eternitovými šablonami krytými střechami, na šikmo vložena budova stodoly, s vraty v obou průčelních štítových stěnách. V podélné stěně ze dvora je zhruba uprostřed stěny veden do stodoly obdélný vchod. Nad stodolou je sedlová střecha, krytá břidlicí, oba štíty jsou pobity eternitovými šablonami.