tělocvična - sokolovna

Jednopatrová budova, průčelí tříosé, okna vysoká, tabulková, půlkruhově zakončena s třikrát odstupněnou špaletou. Vstup do přízemní části je po 4 schodech ke 3 proskleným dveřím se dvěma představěnými sloupy. Přízemní část, která obíhá kolem vlastní budovy, je v průčelí tvořena vestibulem, vpravo od něho je byt, vlevo oválná místnost s velikým čtverhranným tabulkovým oknem. Vlevo a vpravo na rozích sokolovny je přízemní část tvořena šatnami, sprchami a pisoáry. Levá přízemní část má 16 okenních os (malá čtvercová okna), pravá 14 os. Vzadu přechází přízemí v pilířový ochoz se 16 čtvercovými interkolumnii, na každém konci jsou vždy 4 zazděné. Na ochozu plné cihlové zábradlí. Samotná budova má vlevo a vpravo 8 okenních os, okna vysoká, tabulková s třikrát odstupněnou špaletou nahoře půlkruhově zakončenou, mezi okny pilastry. Vzadu dvakrát odstupněné a půlkruhově zakončené slepé arkádové oblouky, mezi nimi pilastry. Střecha sedlová přechází vzadu ve valbu, krytina bobrovky. Místnosti plochostropé, v tělocvičně balkon se železným zábradlím. Doplněk: promyšlená hmotová kompozice vychází z konceptu baziliky, tedy převýšené hlavní lodi obsahující cvičební sál, osvětlené vysokými okny a z bočních nižších lodí s postranními šatnami a komunikačními prostory, s vlastním osvětlením. Před hlavní loď v ose předstupuje schodišťový rizalit o něco nižší než hlavní loď, obsahující vysokou místnost (později sloužící jako promítací) s kovovým schodištěm na půdu, osvětlená trojicí vysokých půlkruhových oken. Příčný přízemní vstupní trakt (hlavní reprezentační vstup) přesahuje do stran před boční "lodě", avšak ve stejné výši, má stejné rovné zastřešení, takže tvoří pochůzí terasu, po které lze objekt obejít ze 4 stran. Toto propojení umožňuje příčný dlouhý přízemní komunikační trakt přiléhající k zadní straně objektu, obsahující v koncových sekcích sklady a část šaten, uprostřed sloupový ochoz, který ve spojení s členěním stěny hlavní lodi působí opět monumentálně, byť jde o zadní vstup. V interiéru zachována původní architektonická výbava (dveře, betonové stropy (nad sálem kazetový), kovové schodiště na půdu, kovové zábradlí balkonu), okna , oválná zasedací místnost s vestavěnými skříněmi ap. Budova má plášť z režných cihel ve dvojím barevném provedení (červená x bílá), sedlové střechy mají nepůvodní alukrytovou krytinu, ploché střechy - terasy bez dlažeb, lepenkový povrch s hlubokými žlábky po obvodu. vstup. V interiéru zachována původní architektonická výbava (dveře, betonové stropy (nad sálem kazetový), kovové schodiště na půdu, kovové zábradlí balkonu), okna , oválná zasedací místnost s vestavěnými skříněmi ap. Budova má plášť z režných cihel ve dvojím barevném provedení (červená x bílá), sedlové střechy mají nepůvodní alukrytovou krytinu, ploché střechy - terasy bez dlažeb, lepenkový povrch s hlubokými žlábky po obvodu. Vytvořil: 1977 V. Paukrt