dům

Dům čp. 466 se nacházel severně od náměstí, při východní straně Nemocniční ulice. Jednalo se o částečně podsklepenou patrovou stavbu se sedlovou, břidlicí krytou střechou na obdélném půdoryse. Při severní části východní strany měl zděný přístavek s dvojkřídlými svlakovými dveřmi na jih a jednoduchým oknem na východ, dále se štíty se svislým bedněním, s krycími lištami a pultovou střechu pokrytou lepenkou. V koutě mezi domem a tímto přístavkem je další menší provizorně bedněný přístavek pod pultovou střechou krytou frankfurtskými taškami z ocelového plechu, s oknem na jih a dveřmi na východ. Dům byl převážně roubený, pouze severní větší část přízemí je zděná, přičemž jeho jižní část (se světnicí) měla podstávku. Roubení bylo obedněno (včetně podstávky) na západním, jižním a severním průčelí krásným bohatě zdobeným, naposled zeleně natřeným, svislým bedněním z přelomu 19. a 20. století, na východním průčelí bylo bednění jednoduché, vodorovné. Ozdobné bednění bylo svislé, pouze plochy nad stlačenými oblouky podstávky byly vodorovné. Tyto plochy byly rozděleny hlavními klenáky a měly lištami vyznačeny cvikly. Sloupky podstávky měly lištou oddělený sokl (ozdoben vystupujícím zrcadlem) a členily je tři výplně a další lišta v úrovni patek oblouků. V patře mělo bednění průběžnou parapetní římsu a při nárožích pilastry. Šambrány byly poměrně jednoduché s nad- a podokenními římsami a s parapetem, s výplní secesního tvaru. Zděná část byla hrubě omítnuta, při okrajích (i na nároží) s hlazenými pásy. Rovněž šambrány byly pouze hlazeny. Okna dvojitá, bíle natřená, lícující s fasádou, dělená na 6 tabulek, v roubené části byla vnější okna na léto vyjímatelná – v přízemí při jihozápadním nároží byla nahrazena ven otvíratelnými, nedělenými. Západní (hlavní) průčelí bylo sedmiosé a mělo uprostřed přízemí (ve zděné části) pískovcový obdélný pozdně klasicistní portál, s hlavním klenákem, na němž byl monogram: “GFH” a pod ním letopočet “1830”. V něm byly naposled osazeny již novodobé typové laťové zasklené dveře v typové ocelové zárubni. Okno vlevo od portálu bylo jednoduché, opatřeno klasicistní mříží. Před portálem bylo schodiště ze žulových stupňů s podestou, lemované nízkými zídkami. Jižní průčelí bylo tříosé s dvouosým, břidlicí ozdobně pobitým štítem. Plocha pobita kosočtvercovými a okrajové pasy obdélnými šablonami. Uprostřed výšky byl úzký pás z naležato kladených obdélných šablon, tvořící nadokenní „římsu”. Čtyřtabulková okna pod ním měla nahoře úzké a po stranách široké šambrány. Po stranách byly vyskládány z obdélných šablon do tupé špice zkosených a nahoře úzké z malých kousků s hranami směřujícími do středu dolního okraje okna. Mezi okny byly tři řady vějířovitě složených obdélných šablon se středem při dolním okraji vyplněným kosočtvercovými šablonami (ovšem menšími než v ploše a střídavě tmavšími a světlejšími). Nad pasem nad okny byl takto vyskládán celý půlkruh a nad úrovní dolního okraje oken jsou takto vyskládány osminy kruhu při krajích při střeše – vše o jedné vějířové řadě. Severní průčelí bylo bez rozšíření dvouosé a to i ve štítě, který měl svislé bednění s krycími lištami a okna – levé čyřtabulkové a pravé šestitabulkové. Rozšíření (o zděný přístavek) mělo též dvě okna proražená na šířku – levé větší než pravé. Štít (v úrovni patra hlavní budovy) měl při hlavní budově okénko a dále dvoje dveře, které jsou součástí svislého bednění s krycími lištami. Východní průčelí bylo pouze dvouosé, třetí (severní) pole podstávky bylo zakryto malým přístavkem. Velký zděný přístavek měl proraženo okno na síňku v severní části a štít nad jeho jižním průčelím byl bedněn svisle na sraz. Dnes z domu zbylo pouze torzo zděné části přízemí a sklep. Z přízemí je zachováno pouze torzo místnosti zaklenuté původně dvěmi českými plackami do pasů nacházejícíse severně od síně - zachován pískovcový portál. Z této dnes již neexistující síně je přístupný po k západu sestupujícím a pak k jihu pravoúhle zalomeném pískovcovém schodišti sklep se stlačenou z pískovcových kvádrů vyzděnou valenou klenbou s vrcholnicí ve směru sever - jih. Parcela domu byla oplocena na západě laťkovým plotem s ocelovými sloupky a na jihu a východě drátěným pletivem neseným též ocelovými sloupky. Před plotem na jihu a východě byly zachovány původní pískovcové sloupky, z nichž se dodnes zachovaly tři na jižní straně - dnes na pozemkové parcele č. 340 / 2. K tomu nutno dodat, že v době prohlášení domu za kulturní památku patřila tato část pozemku se sloupky pozemkové parcely č. 340 / 2 ke stavební parcele č. 246 a sloupky jsou uvedeny v prohlášení MK ČR - jsou tedy kulturní památkou. Severní plot patří k sousednímu stavení.