dům

Přízemní dům s vestavěným podkrovím je secesní stavbou z počátku druhého desetiletí 20. století nacházející se na pravém břehu řeky Vltavy jižně od středu města. Jižní průčelí domu je členěno třemi okenními osami, vlevo vstupní dveře. V jihovýchodním zkoseném nároží se nachází okno. Východní průčelí člení dvě okenní osy. Nad pravým oknem jižního průčelí, nad oknem zkoseného nároží a nad levým oknem východního průčelí jsou pětiúhelníkové atiky. Úroveň podlahy přízemí naznačuje vodorovný prvek v omítce, hlavní římsa je profilovaná, v místě zkoseného nároží přerušená, na jižní a východní straně krytá pálenými taškami bobrovkami. Ve skosené atice pamětní deska s nápisem. „Zde narodil se 7.ledna 1769 Antonín Jaroslav PUCHMAYER básník a jeden z prvních buditelů národnosti české. Sláva jeho památce.“ Jižní a východní atika má v ploše geometrické členění štukovými prvky. Atiky jsou kryty plechem. Všechna okna jsou dřevěná zdvojená, ve 2/3 výšky dělená poutcem, spodní část dvoukřídlá otvíravá dovnitř, horní křídlo výklopné otvíravé dovnitř. Okna mají podokenní římsu, šambránu, která je v nadpraží zdobena trojúhelníkovými motivy. V záklenku předstupující nadokenní římsa. Okna dělí v ploše fasády jsou od sebe oddělena konickými pilastry. Okna sklepa na jižním průčelí jsou segmentově klenuta se šambránou. Vstupní dveře jsou dřevěné členěné, dvoukřídlé, v nadpaží s výklopným proskleným křídlem. Sedlovou střechu kryje pálená taška bobrovka kladená dvojitě. V severním průčelí se nachází dva otvory. Vpravo okenní otvor s parapetem ve výšce podlahy s půlkruhovým klenutým nadpražím. Okno je novodobé zasklené dvojsklem, členěné. Levý otvor má nadpraží ve tvaru stlačeného oblouku. Výplň je dřevěná, prosklená, uprostřed dveře otvíravé ven. Na boční západní stěně se nachází vstup do sklepa se segmentovým nadpražím, nad ním malý otvor rovněž segmentově sklenutý. Střecha je kryta staršími taškami bobrovkami, nad otvorem v ploše střechy prolomena terasou, na kterou se vstupuje balkónovými dveřmi se segmentovým nadpražím. V severní a západní střešní rovině jsou střešní okna. Střecha je oplechována pozinkovaným plechem.